ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ” – СЛИВЕН ПОЛУЧИ ГОЛЯМО ПО СВОЯ ОБЕМ ДАРЕНИЕ

...
30.08.2019 / 09:34

В началото на тази седмица ХГ „Димитър Добрович” – Сливен получи голямо по своя обем дарение – от близо 700 музейни единици. То бе направено от наследниците на известния сценограф Николай Николов – г-жа Евгения Николова, съпруга на художника, и Камен Николов, син на художника. Дарението съдържа студентски (графични и живописни) етюди, пейзажи, шаржове, множество работни скици и проекти за костюми (театрални и филмови) и декори за театрални постановки.

Като част от дарението институцията получи и голямо количество специализирана литература (история и теория на изкуството, техника и технология на сцената, основи на сценичния грим, история на костюма и др.), театрален и филмов реквизит, плакати (игрални филми и театрални постановки), снимков материал, както и живописни и графични творби от личната колекция на семейство Николови.

Това е най-голямото дарение, което ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен получава от своето създаване (1965 г.) досега.

Изказваме своята признателност и огромна благодарност към семейството на художника, предпочело този ценен личен архив да бъде дарен на художествената галерия в родния му град, а не да бъде откупен от частен колекционер.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев