ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕ ГОСТ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ

...
24.08.2019 / 22:01

Каракачаните са пример за толерантност и уважение, каза областният управител Чавдар Божурски в приветствието си

"От поколения каракачаните са пример за трудолюбие, толерантност и уважение. А особено днес, в сложното ни ежедневие, хората трябва да са обърнати към това, което ги обединява, а не към това, което ги разделя. В този смисъл дължим голяма признателност на каракачанската общност" , заяви областният управител Чавдар Божурски в приветствието си към организаторите и участниците в 28-то издание на Националния събор на каракачаните в България.

 

Празникът на 24 август по традиция се състоя на голямата поляна зад хотела в местността Карандила, с участието на фолклорни състави от страната и Гърция. Той започна с водосвет. Отслужи го протосингелът на Сливенската митрополия Евгений Янакиев. Христо Христов, председател на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните, подчерта, че като съхраняват традициите си, представителите на тази общност могат да бъдат мост на приятелството между страната ни и Гърция. Съборът бе оценен като знаков от кмета на община Сливен Стефан Радев. Той подчерта, че дълбоките корени на традициите, които пази етносът, са мечта за много общности. Консулът на Република Гърция Спиридонос Критикос присъства за първи път на празника. Той поднесе поздравления от гръцкия посланик и подчерта значението му за отношенията в областта на културата между двете държави. Гости на събитието бяха народните представители Мария Белова и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.кметовете на общината, ръководството на каракачанската федерация в Гърция.

 

Акцент в тазгодишното издание на събора бе възстановката на керван от номадския живот на етноса. Керванът водиха млади момичета, следвани от каракачански коне с покъщнината, мъжете с родовото знаме „фламбура” и домочадието. На поляната можеха да се видят възстановените в навечерието на празника колиби „каливи”, в които са пребивавали семействата в планината. Фолклорни състави изнесоха концерт. В програмата взе участие и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”. Поздравителни адреси бяха получени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на културата Боил Банов, Националния съвет по етническите и демографските въпроси и др. На всички присъстващи бе раздаден курбан за здраве.

 

Организатор на събора е Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, със съдействието на Община Сливен, Общинския съвет – Сливен, многобройни спонсори. Федерацията е създадена през 1990 година в Града под Сините камъни. Към момента в страната живеят близо 27 хил. каракачани, а в Сливен и областта каракачанското население надхвърля 6 хил.души.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев