ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

...
22.08.2019 / 17:07

Актуалната информация във връзка с изпълнението на указаните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете бе обсъдена на заседание на Областната епизоотична комисия в Сливен. Заседанието се проведе на 22 август под председателството на областния управител Чавдар Божурски, с участието на ръководители или представители на ОДБХ, РДГ, ОД „Земеделие“, МВР и всички останали структури, имащи отношение към мерките.

 

В 24 обекта от типа „заден двор“ в област Сливен все още се отглеждат домашни прасета. Броят на животните възлиза общо на 177. Собствениците са отказали да изпълнят издадените им от ОДБХ предписания, поради което ще им бъдат наложени административни наказания. Стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да усвоят месото им. Така ще бъде избегната принудителната евтаназия.

 

В случаите, когато се налага да се пристъпи към евтаназия, ще се проучат възможностите за използването на екарисаж за унищожаването на умъртвените животни. Ветеринарни специалисти предложиха да се възстановят т.нар. трупни ями в населените места, тъй като борбата със заболяването може да отнеме по-продължително време.

 

Към момента изградените селективни капани за улов на диви прасета са 32, като повечето от тях са в община Нова Загора. Броят им е недостатъчен, създаването на нови продължава. Използването им ще е актуално след октомври, когато дивите прасета напуснат полето и се върнат в планината. От ловните дружинки предложиха да им се даде възможност да използват част от внесените финансови отчисления за изграждането на селективни капани и за закупуване на дезинфектанти.

 

Списъците на стопаните от 20-километровите зони, които доброволно заколиха домашните си прасета, са изготвени. Но съществува възможност те да бъдат допълнени. Въз основа на тези списъци ще бъдат изплатени обезщетенията за дезинфекция на обектите от „типа заден двор“, попадащи в зоните.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев