ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ МЕРКИТЕ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА АЧС

...
06.08.2019 / 12:44

Чавдар Божурски, областен управител на област Сливен: 90% от отглежданите в домашни стопанства прасета на територията на областта са умъртвени доброволно.

 

Мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете на територията на Сливенска област бяха представени от областния управител на Сливен по време на брифинг преди заседанието на Областната епизиотична комисия. По думите на Чавдар Божурски до момента болшинството от стопаните са осъзнали, че единственият начин за предотвратяване на епидемия е умъртвяването на животните в домашните стопанства, които нямат регистрация и не са под ветеринарен контрол.

 

По данни на Комисията, на територията на Сливенска област има 2 558 такива обекта, в които са отглеждани 5 998 домашни прасета. Доброволно към 5 август от тях са умъртвени от собствениците им 4 763 , останали са 1 233 живи животни. Според областния управител на Сливен, данните сочат, че към момента в областта са умъртвени 90% от подлежащите на смърт прасета.

 

Отредени са и терени за загробване, утвърдени от Басейнова дирекция, РИОСВ и РЗИ. В Котел те са 20, в Твърдица - 3, пет в община Сливен и 20 на територията на Нова Загора, които предстои да бъдат утвърдени.

 

Предстоят и проверки за изпълнение на заповедта за доброволно умъртвяване на животните, отглеждани в стопанствата от т.н тип "заден двор". "До момента няма откази ветеринарните власти да бъдат допускани в домашните стопанства", подчерта Чавдар Божурски. Там, където все още прасетата не са умъртвени е даден 24 - часов срок за изпълнение на заповедта. Областният управител припомни, че в случай на неподчинение, на се налагат административни наказания и глоби в размер от 150 до 1 000 лв. "При необходимост, ще се пристъпи към принудително изземване на животните и тяхната евтаназия", посочи Божурски.

 

До момента проверки са извършени само в населените места в близост до индустриалните ферми, там е направена и дезинфекция.

 

Областният управител оправи и апел към протестиращите край село Крушаре, да освободят пътя и да не възпрепятстват придвижването на автомобили. "Уважавам правото на протест, но не мога да се съглася, че 20 души имат право да нарушават правата на хиляди пътуващи. „Проявяваме търпение към действията на протестиращите , но и нашето търпение не е безкрайно. Според нашата информация на протеста почти няма стопани от Крушаре, там са основно хора, които дори нямат домашни прасета. Време е протестиращите да приемат реалността и да се съобразят с нея“, подчерта Чавдар Божурски.

 

Областният управител подчерта, че на протестиращите ще бъде даден срок да прекратят блокадата на пътя Сливен - Ямбол, в противен случай ще бъдат предприети всички мерки, предвидени в закона. "За осигуряване на безопасността и мира в района на блокадата е насочен огромен ресурс, който е необходим другаде", подчерта Чавдар Божурски.

 

Директорът на областната дирекция на БАБХ - Сливен д-р Пламен Пенчев съобщи, че до момента благодарение на превантивните мерки на територията на областта няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Всички взети до момента проби са били отрицателни.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев