ИЗЛЯЗОХА ОТ ПЕЧАТ ТОМ 2 И 3 ОТ ДОКУМЕНТАЛНАТА ПОРЕДИЦА "СЛИВЕНЦИ. СТАРИТЕ РОДОВЕ."

...
30.07.2019 / 16:32

Излязоха от печат том 2 и 3 от документалната поредица на сдружение „Мати Болгария“ – „Сливенци. Старите родове“. Новите издания носят подзаглавието „Профили“. Те предлагат над 200 словесни портрета на заслужили, интересни, известни и позабравени личности, съграждали в годините духовния, обществения и икономическия облик на Сливен и страната. Те са хора от различни професии, с различни длъжности и обществени мисии, работили и творили през различни периоди, но всеки от тях – оставил следа в духовния и икономическия растеж на града ни.

 

Автори на поместените биографични очерци и спомени са историци, краеведи и потомци на представените в изданието сливенски личности. Публикациите в по-голямата си част са представителна подборка от най-добрите материали, поместени в продължение на 20 години в ежегодното издание на „Мати Болгария“ – в. „Сливен“, посветено на срещите на старите сливенски родове. За да бъде картината по-пълна, добавени са и нови изследвания, написани специално за поредицата „Сливенци. Старите родове“.

 

Ще припомним, че очерците и спомените в излезлия преди две години първи том на книжната поредица „Сливенци. Старите родове“ са посветени на фамилните хроники. Във втория и третия том – „Профили“, акцентът е поставен върху родовата памет за личния принос и дело на строителите на Сливен, белязан в националната история като град на герои, будители и предприемачи, на поети, художници, музиканти и артисти, град със забележителни лекари, учители, дарители и граждани с будно обществено съзнание. Всички те имат една отличителна черта, която се вписва в общия им профил като червена нишка – синовната обич към родния град. Този писмен документ „Мати Болгария“ оставя за спомен, поука и поклон пред тяхната памет и благородни дела.

 

Издаването на втория том става възможно с финансовата подкрепа на общинския фонд „Култура“ в Сливен. Издаването на третия том се осъществи с благородния дарителски жест на 11 спомоществуватели. Съставител и редактор и на новите издания на „Мати Болгария“ е журналистката Щилияна Василева. Печатът – на агенция „Компас“ – Сливен. На корицата са репродукции от картини на стария сливенски художник Георги Хаджидимитров. За интересуващите се от родовата памет на Сливен: вторият и третият том на документалната поредица „Сливенци. Старите родове“ могат да бъдат намерени в книжарницата на Евгени Динев „Парнас“ на бул. „Цар Освободител“ пред Военния клуб.

 

За информация и контакти с „Мати Болгария“: тел. 0887215475 и тел.0884362852

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев