В МЕДВЕН СЕ СЪСТОЯХА ЛИТЕРАТУРНИ ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ

...
28.07.2019 / 20:56

На първите четения "Захарий Стоянов": представяне на книгата "Записки върху записките" и изложба "Възрожденски Медвен".

Представянето на книгата „Записки върху записките” на Любомир Котев и съпътстващата ги изложбата „Възрожденски Медвен” на проф. Иван Газдов бяха акценти на четенията в котленското село Медвен под надслов „От медвенските поля до Народното събрание”, посветени на Захарий Стоянов.

 

„Всичко, написано за Захарий Стоянов – и от историци, и от литератори, е в някаква степен профанизирано и конюнктурно и досега няма направена задълбочена оценка”, каза Любомир Котев. Авторът, известен с многото си белетристични творби, с интересите си в народопсихологията и с журналистическото си перо, признава, че за „Записки върху записките” се е готвил близо 30-40 години. Книгата му - първа от бъдеща трилогия, се определя от специалистите като „полемика с бездарни разсъждения за „Записки по българските въстания”, които са разказ не толкова за миналото, колкото за настоящия и утрешния ден.

 

Новата книга на Любомир Котев бе представена от литературния критик и издател член-кореспондент Иван Гранитски. В четенията участва и професорът от Великотърновския университет Пламен Павлов. И двамата изразиха мнение, че Захарий Стоянов трябва да бъде върнат в образователния списък на изучаваните автори. А според Гранитски, когато това стане, "Записки върху записките" ще бъде ценно помагало.

 

Събитието бе свързано със 130-годишнината от кончината на летописеца на Априлското въстание. Проведе се и тематичен ученически конкурс за есе. Най-добрите творби бяха излъчени от жури под председателството на зам.областния управител Димитринка Петкова.

 

Организаторите от областната администрация, общината и историческия музей в Котел, кметството и читалище „Извор – 1882” в Медвен се надяват четенията да станат ежегодни.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев