КМЕТОВЕ НА СЕЛАТА В ОБЩИНА СЛИВЕН ОБСЪДИХА МЕРКИ СРЕЩУ АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

18.07.2019 / 15:46

Община Сливен свика среща с кметовете на населени места във връзка с африканската чума по свинете в страната.

Общинската епизоотична комисия проведе разширено заседание днес във връзка с разпространението у нас на африканска чума по свинете. Участие в срещата взеха заместник-кметът Румен Иванов, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – д-р Пламен Пенчев, директорът на ОД „Земеделие“ Тодор Братанов, началникът на Общинска служба „Земеделие“ Тодор Тодоров, началникът на РУ-Сливен гл. инсп. Димитър Кикьов, представители на Ветеринарен лекарски съюз, Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на горите, Държавни горски стопанства-Сливен и Стара река, Ловно-рибарски съюз и кметовете на населени места от общината.

 

Доктор Пенчев запозна присъстващите с обстановката в страната и подробности относно какво представлява заболяването, какви са рисковете за хората и животните, какви превантивни мерки са необходими и задължителни преди появата на огнище и какви са отговорностите на всички срещу неговата поява. Той отчете, че последното регистрирано огнище на заразата е Търговище, където към момента са обявени 14 болни прасета.

 

„За съжаление, появи ли се вирусът, няма лечение. Животните се евтаназират в радиус от 3 км. Тези, които са регистрирани, се обезщетяват, тези, които не са, не се обезщетяват“, добави директора на Областна дирекция по безопасност на храните.

 

Той поясни, че болестта се предава изключително лесно и призова, ако някой види мъртво диво прасе в планината, незабавно да сигнализира здравните власти. Ваксина срещу заболяването няма. Има само няколко препарата, които могат да се използват за дезинфекция при хората.

 

С цел ограничаване и недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете е въведен контролиран достъп на външни лица в зона на огнища на заболяването. Забранено е внасянето и изнасянето на оборудване и хранителни продукти, добити от свине, които не са преминали висока термична обработка. Важно е домашните животни да не се хранят с отпадъци от свинско месо, включително и с прясна трева и фуражи, които не са съхранявани по-малко от 60 дни. Стопаните да не допускат контакт с диви свине.

 

Органите на полицията също имат своето отношение по превенцията за недопускане възникване на огнище на болестта.

 

„Ще бъдат извършвани стриктни проверки на транспортните средства, които нерегламентирано превозват дивеч и живи животни от органите на полицията“, каза началникът на районното управление на полицията гл. инсп. Кикьов.

 

На 17 юли, със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, е сформиран експертен консултативен съвет по африканска чума по свинете, който ще провежда информационна кампания сред населението. Предстои да бъдат извършени още много дейности, за които общината има готовност, а общинската епизоотична комисия ще провежда ежеседмични заседания, както е разпоредено в заповедите на министъра и областния управител Чавдар Божурски.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2021 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев