КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: НАЙ-ВАЖНО ЗА НАС И НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ Е ДА СЕ СПАЗВАТ ЕКОЛОГИЧНИТЕ СТАНДАРТИ

...
10.07.2019 / 18:44

Горивото, което използва „Топлофикация Сливен“ ЕАД не замърсява околната среда и въздуха в града. Това стана ясно на среща в Общината днес между ръководството на дружеството и представители на Общински съвет-Сливен. Тя беше организирана от местния парламент във връзка с питания какво гориво се използва за топлоенергия и има ли основания за притеснения. На нея присъства и кметът Стефан Радев.

„Най-важно за нас и нашите съграждани е да се спазват екологичните стандарти. Няма да правим компромис в тази връзка. За това беше свикана и тази среща, за да обясни ТЕЦ-Сливен своята дейност“, каза кметът.

Дейността и историята на дружеството представи директорът инж. Павлин Костов.

„Топлофикация Сливен заменя част от въглищата, които използва за производство на топлинна енергия, с екологично гориво. По този начин значително ще бъдат намалени разходите за въглеродни емисии. За нуждите си ТЕЦ-ът използва предимно въглища и брикети, които са скъпи. Отделно е необходимо да закупуват така важните въглеродни емисии, които се търгуват на борсов пазар и последната година цената им е нараснала в пъти“, обясни Костов.

Той допълни, че дружеството има всички разрешителни за дейността си, включително отговаря и на европейските директиви. Това включва и използването на биомаса и/или модифицирано гориво RDF (Refused Derived Fuel, експлоатирани в страните членки на Европейския съюз, което се взима от сертифицирани източници.

„Аз съм роден и живея в този град, семейството ми живее тук, детето ми живее тук. В този ред на мисли искам да подчертая, че ние се стараем и работим така, че никога няма да позволим да замърсяваме въздуха“, категоричен беше директорът на ТЕЦ-Сливен.

Председателят на борда на директорите инж. Ангел Ангелов поясни, че иновативната дейност на предприятието е насочена към поддържането на ниска цена за абонатите.

„При нас работят около 290 човека. 99% от нашите служители живеят в Сливен. Ако имаше нещо нередно, повярвайте ми, щеше да се разчуе“, каза от своя страна Ангелов.

Той посочи още, че през последните години многократно нарастват разходите на дружеството. Това е основната причина, която е накарала ръководството да търси алтернативни източници на енергия.

„Опитваме се да предприемем навременни мерки, които да подобрят екологията и да удължат живота на ТЕЦ-а. Едното, което ни поддържа, са хората, другото е общината. И нашата услуга трябва да е в помощ на общината“, допълни председателят на борда на директорите.

„Една от гаранциите да остане въздухът в Сливен чист е ТЕЦ-ът да продължава да работи, разбира се при спазване на всички екологични изисквания“, каза в заключение кметът Стефан Радев.

От дружеството поканиха общинските съветници да отидат и на място да се запознаят с процеса на дейността му.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев