ЗАПОЧНА СЪВМЕСТНАТА ПОДГОТОВКА „PLATINUM LION 19“ НА УП „НОВО СЕЛО”

...
08.07.2019 / 16:45

Днес, 08.07.2019 г., на учебен полигон „Ново село” тържествено беше открита съвместната подготовка „Platinum lion 19“, в която участват над 600 военнослужещи.

При церемонията по откриването заместник-командирът на Единния център за начална подготовка - Плевен полковник Марин Господинов, който е провеждащ учението, посочи: „Platinum lion 19“ (PL 19) е годишно многонационално учение, което се провежда в района на Черно море като част от съвместната програма на американското командване за Европа. То има за цел да покаже възможностите на съюзниците и партньорите в НАТО за трайно сътрудничество и колективна сигурност на Черноморския регион. Учението е добър пример за съвместни усилия в нашия динамичен свят... Тази съвместна подготовка не е състезание. Нашата основна цел е да изградим силен съюз, който да покаже нашeто задължение за повишаване на сигурността и общото доверие в Черноморския регион”., в заключение изтъкна полковник Господинов.

Командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев откри „Platinum lion 19“ с думите: „На съвместната тренировка вие ще покажете силата на своя интелект и дух, ще докажете твърдението, че единната воля и умения са в основата на успеха”.

От Въоръжените сили на България участват 280 военнослужещи – една механизирана рота и 120 мм минохвъргачен взвод от Единния център за начална подготовка – Плевен, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, взвод Военна полиция, средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили, сили и средства от състава на военно формирование 52590 – Ямбол и осигуряващи формирования от Сухопътните войски и Съвместното командване на силите.

В “Platinum Lion 19” участват и военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (механизиран взвод и танков взвод), от морската пехота на САЩ (взвод морска пехота), Албания (пехотен взвод), Грузия (механизиран взвод), Молдова (пехотен взвод и минохвъргачен взвод), Румъния (механизиран взвод и взвод морска пехота) и Сърбия (механизиран взвод).

Темата на учението е действие на формирования от състава на многонационален батальон при провеждане на операция в отговор на криза. По време на съвместната подготовка ще се отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия, настъпление, блокиране и прочистване на населен пункт, патрулиране и ескортиране, предислоциране на сили с въздушен транспорт (вертолети), извикване на артилерийски огън и огнево поразяване, оказване на медицинска помощ на пострадали.

Офицер, планиращ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

Директор на учението е командирът на 4-ти механизиран батальон от състава на ЕЦНП подполковник Пламен Горанов.

На церемонията по откриването присъстваха още заместник-командирът на Центъра за подготовка на специалисти полковник Данчо Николов и представители на участващите в учението нации.

 

Медийният ден на учението ще се състои на 18 юли на Учебен полигон „Ново село”.

Постоянно акредитираните представители на централните и регионалните медии, желаещи да присъстват на медийния ден на съвместната подготовка „ Platinum lion 19“, е необходимо да заявят участието си на тел. 02/9223015 или 02/9223018 до 12.00 часа на 16.07.2019 г.

Постоянно акредитираните регионални журналисти, които желаят да присъстват на медийния ден, трябва да бъдат на 18 юли 2019г. в 09.15 часа на Учебния полигон „Ново село“ - Централна вишка .

 

Прессъобщение от Сухопътни войски

 

https://landforce.armf.bg/-zapochna-savmestnata-podgotovka-platinum-lion-19-na-up-novo-selo/11:3015.html

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2021 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев