ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ОСИГУРЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПАТРОНАЖНА ГРИЖА НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ

...
05.07.2019 / 12:55

Община Сливен получи одобрение по проект, свързан с осигуряването на допълнителна патронажна грижа на възрастни хора и лица с увреждания. Това заяви кметът Стефан Радев на днешния брифинг на общинското ръководство. Той допълни, че предстои подписване на договора по проекта.

Основната му цел е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда.

Услугите, които ще се предоставят на територията на цялата община ще са ориентирани, както към възрастните хора в града, така и към тези в малките населени места, които имат нужда от здравно-социална услуга. Минимум 180 лица ще могат да бъдат включени по проекта.

Почасови интегрирано здравно-социални услуги по проекта ще могат да ползват възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност от самообслужване, лица с увреждания и техните семейства. Максималната продължителност, през която един потребител ще може да ползва услугата е до 2 часа на ден.

В рамките на проекта, ще бъдат предоставени услуги в 2 основни направления - здравни грижи, чрез назначени към центъра специалисти по здравни грижи и социални услуги, които ще се предоставят от социални работници и домашни помощници.

Съгласно предварително изготвен график, един потребител ще може да бъде обслужван от различни специалисти. Психологическото подпомагане ще се извършва от наетия в центъра психолог.

Лицата, които желаят да ползват услугите ще могат да подават заявления и след извършване на индивидуална оценка на потребностите на всеки кандидат, ще бъдат включвани като участници в проекта.

Проектът предвижда и закупуване на автомобил, чрез който ще бъдат обхванати максимален брой лица, не само от града, но и в малките населени места.

В заключение кметът Радев подчерта, че предоставяните услуги ще са напълно безплатни за потребителите и за ползването им няма да бъдат събирани такси от страна на Община Сливен.

Срокът на изпълнение на проекта е 18 месеца.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев