ВАСИЛЕН ВАСЕВСКИ ОТКРИВА ИЗЛИЖБА В СЛИВЕН

...
29.06.2019 / 14:23

В "Узунова къща" на 5 юли 2019г., в 17.30 часа, ще се открие юбилейна изложба на Василен Васевски :

"(Не)Възможното завръщане", съобщиха от Художествена галерия "Димитър Добрович" в Сливен.

Калейдоскопичният и до известна степен хаотичен характер на съвременното изкуство, което се отличава с разнообразие от форми, прояви и насоки, невиждано преди това, неволно ни заставя всеки път, когато се налага да анализираме или да оценяваме дадени артистични феномени, да търсим съвсем конкретни пътища, за да вербализираме критическите си съждения. В издирването на ключови думи към живописното творчество на Василен Васевски можем да се спрем, струва ми се, на две: умиротвореност и приглушена пастелна тоналност.

В картините на художника не ще открием трагични дисонанси, драматични сблъсъсци, сложни и заплетени метафори или директни инспирации от натурата. Напротив, авторът неизменно търси оформянето на своя личен опростен пластичен знак, който визуализира основните съдържания на образа. Въпреки, че сред любимите му мотиви – женски лица в унес и вътрешно вглъбяване, птици, дървета, листа – на пръв поглед можем да открием съответните природни и предметни референти, те не са натурни, а представляват поетични обобщения на смътни настроения, амбивалентни състояния на духа, откровения. В съчетаването и деликатното взаимoпреливане между предмети и пространство се проектира особена поетична атмосфера, която едновременно е и общодостъпна, и достатъчно рафинирана за очите и интелекта на по-изкушените зрители.

Взаимоотношенията между фигурите и фона се обуславят от цял спектър промеждутъчни живописни зони, които приглушават острите ръбове и подобно леонардовото ”сфумато” оставят усещането за недоизказана енигматичност. Специфичните пластични средства – светлото и тъмното, топлото и студеното, близкото и далечното, не звучат контрастно, а представляват по-скоро двете лица на едно единно органично цяло.

Картините се отличават с изящество на рисунката, без при това авторът да набляга на линията. Доминираща функция има живописното петно. Васевски не развива принципите на класическото тонално изграждане, а поскоро живописта на цветните плоскости, които в разнообразни съчетания помежду си изграждат и композицията, и пространствените аспекти, и колоритната хармония на творбата.

Проф. Чавдар ПОПОВ, доктор на изкуствознанието

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев