ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПАСПОРТНА СЛУЖБА

...
23.06.2019 / 09:16

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ НА МВР – СЛИВЕН ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ПАСПОРТНА СЛУЖБА

Офисът на БДС в Сливен ще работи с удължено работно време от 1 юли

 

Възможност за подаване на заявление не по постоянен адрес за област Сливен: Съгласно разпоредбата на чл.7, ал.1 т.1 от Правилника за издаване на българските лични документи заявленията за издаване на лична карта и/или паспорт на гражданите с постоянен адрес на територията на област Сливен могат да се подават във всяко районно управление на МВР (РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица) на територията на ОД МВР Сливен. Това означава, че граждани с постоянен адрес в град Сливен, могат да подадат заявление за издаване на личен документ /лична карта или паспорт/ в едно от районните управления- Нова Загора, Котел или Твърдица. Досега това ставаше само по постоянен адрес. От тази услуга могат да се възползват граждани, които желаят да избегнат голямата натовареност на служба БДС в Сливен и да се възползват от значително по-малкия обем на подадени заявления в общинските центрове.

 

Организиран прием на заявления: От ОДМВР – Сливен е създадена необходимата организация за осъществяване на организиран прием на заявления за издаване на български лични документи (лична карта и/или паспорт). От тази възможност могат да се възползват институции, ведомства и кметства на територията на гр. Сливен. За извършването на тази услуга е необходимо ръководителят на съответното ведомство, кметство, фирма или държавна структура да отправи искане до Директора на ОД МВР Сливен и предостави списък на желаещите да подменят документите си за самоличност. Заявленията ще бъдат приемани на място, посредством мобилни биометрични станции, без нарушаване на трудовия процес в институциите. Готовите документи за самоличност всеки служител ще получи на гишетата на сектор “БДС” в съответните полицейски управления.

 

Повече информация по отношение на процедурата за организиран прием на заявления може да получите на телeфони: 044/ 644-355, 044/644-244.

 

Електронно подаване на заявления: Друга възможност за подаване на заявления за издаване на български лични документи е чрез Портал за електронни административни услуги на МВР (e-uslugi.mvr.bg) – „Издаване на лични карти на български граждани“ и „Издаване на паспорти на български граждани“. За да ползвате електронните услуги на МВР е необходимо да притежавате валиден квалифициран електронен подпис, издаден от лицензиран от Комисията за регулиране на съобщенията доставчик на удостоверителни услуги

 

От 1 юли звеното на сектор „Български документи за самоличност“ град Сливен на ул.”Миркович”№2 ще работи с удължено работно време:

 

Всеки делничен ден от 07:30 до 17:30 часа, без прекъсване.

 

Работното време за звената БДС в Нова Загора , Котел и Твърдица остава непроменено:

 

От 08:30 до 17:30 часа.

 

За улеснение на гражданите, които вече са подали заявления за издаване на нови лични документи в интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи е създаден линк, чрез който могат да проверяват дали заявените документи са изготвени. : http://publicmvr.mvr.bg/електронни-услуги/електронни-услуги-и-справки/справка-за-издадени-и-неполучени-български-лични-документи

 

/Справка за издадени и неполучени български лични документи след 29.03.2010 г./,

 

До края на 2019 година изтича срокът на валидност на близо 5 566 лични карти на граждани от Сливенска област.

 

От месец януари до месец май 2019 год. от сектор “Български документи за самоличност” при ОД МВР Сливен са издадени 6 444 лични карти.

 

Заявления за подмяна на лична карта може да подадете и преди изтичане на срока на нейната валидност.

 

Необходимо е да се знае, че в срок до 30 дни от датата на изтичане на валидността на личните карти гражданите следва да подадат заявления за издаване на нови.

 

Гражданите нямат задължението да подменят паспортите си, но са длъжни да ги върнат до три месеца от изтичане на валидността им.

 

При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български документ за самоличност трябва да се заяви в срок до три дни пред най-близката служба на Министерство на вътрешните работи (РУ по постоянен адрес).

 

Ако притежателят сам намери документа си, той е длъжен да се яви в служба “Български документи за самоличност” в ОД на МВР или РУ по постоянен адрес и да го представи.

 

Използването на невалиден документ е нарушение и се санкционира.

 

Ежедневна информация, свързана с издаването на българските лични документи може да се получи на телефони: 044/644-355, 044/644-244.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев