НА СВЕТИ ДУХ СЕЛО КРУШАРЕ ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИКА НА ХРАМА СИ

...
17.06.2019 / 16:34

Свети дух е храмовият празник на църквата Света Троица в село Крушаре. По този повод беше отслужена тържествена литургия и беше приготвен курбан за здраве.

 

Заместник-кметът Румен Иванов запали свещ в храма и връчи поздравителен адрес на кмета на селото Димо Станков от името на кмета на Сливен Стефан Радев.

 

„Поздравявам всички с храмовия празник на селото – ден, който се е превърнал в символ на сплотеността и съхраняването на християнските ценности. Приемете моите най-сърдечни пожелания за много здраве, мир и благополучие. Продължавайте с досегашния си устрем и плам, с които съхранявате и предавате на поколенията българските традиции, бит и култура“, се казва в поздравлението на кмета Радев.

 

„Желая на всички да сте живи и здрави вие и вашите семейства, късмет и благополучие и да продължаваме да се събираме заедно още дълги години“, каза на свой ред кметът Станков.

 

Строежът на църквата Света Троица в село Крушаре е започнат през 1909 година и е завършен през 1911 година. След основен ремонт през 2009 година, извършен от двама братя, родени в село Крушаре, се превръща в един от най-красивите храмове в Сливенска духовна околия.

 

Денят на Свети Дух винаги се е смятал за празник на храма до 1944 г., когато датата на празненствата е преместена на 24 май. С решение на кмета Димо Станков обаче празникът отново е започнал да се отбелязва на днешния ден, но се е запазила и датата на Светите братя Кирил и Методий.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев