14 ЮНИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ДОБРОВОЛНИЯ КРЪВОДАРИТЕЛ

...
14.06.2019 / 08:57

Преливането на кръв спасява милиони животи всяка година. Необходимостта от кръв и кръвни продукти е универсална, но в световен мащаб достъпът до достатъчно количество и достатъчно качествени продукти е нееднозначен. През май 2005 г. Световната здравна асамблея определя Световния ден на доброволния донор на кръв катo ежегодно събитие, което да се провежда на 14 юни. Фокусът на кампанията тази година е под мотото „Безопасна кръв за всички”. Домакин е Руанда - Централна Африка.

Здравето е човешко право. На ниво личност да бъдем съпричастни и дейни чрез кръводаряване, на ниво официални органи и организации да изискваме и подкрепяме на национално, регионално и глобално равнище.

Благодарим на всички кръводарители! Насърчаваме всички, които не са дарявали - дарете! Нуждата от кръв е целогодишна.

В България Националният център по трансфузионна хематология София организира 59-та Национална конференция, която се проведе на 12 и 13 юни, под патронажа на Министерството на здравеопазването. Освен отчет на дейността за изминалата 2018 г. на цялата трансфузионна мрежа в страната, са обсъдени нови тенденции в обработката и съхранението на кръвни продукти, нови потвърдителни методи в изследването за трансмисивни инфекции и други проблеми. Благодарим на всички, които се чувстват ангажирани в процеса на кръводаряване!

 

От Отделението по трансфузионна хематология

Телефон: 044-66-26-23

 

--

http://mbal.sliven.net/index.php

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев