МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА В СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОЛИЦАИ И СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ

...
12.06.2019 / 10:24

На 10 юни 2019 г. в гр. Сливен се проведе специализирано обучение за полицаи от сектори Охранителна и Криминална полиция на ОД МВР – Сливен, социални работници и членове на МКБТХ – Сливен, на тема „Национален механизъм за насочване на жертви на трафик на хора и ролята на служителите в идентификацията и подкрепата на жертвите”, с лектор Анна Николова – председател на Фондация „SOS семейства в риск”, гр. Варна и управител на Приют за временно настаняване за жертви на трафика на хора, гр. Варна.

Обучението се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) гр. Сливен, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и финансовата подкрепа на Фондация „Ханс Зайдел”.

Основната цел на МКБТХ – Сливен е да се постигне по-добра и ефективна координация между специалистите въвлечени в процеса от идентификация, през закрила и насочване до последваща реинтеграция и мониторинг на случаите, съгласно Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик (НМН), като рамка за сътрудничество и отговорност на всички заинтересовани страни за спазването на човешките права на жертвите на трафик и предоставянето на ефективна грижа на пострадалите.

В рамките на обучението бяха представени целите, основните принципи и стандартните оперативни процедури заложени в НМН, ролята на полицейските служители и социалните работници в идентификацията, оценката на риска и насочването на жертви на трафик, като се акцентира върху подхода и отношението към жертвите в този процес.

Изключително важна част в специализираното обучение беше работата в групи по конкретни казуси, в които активно участие взеха членовете на МКБТХ – Сливен от Районна прокуратура – Сливен, ТС „БОП” – Сливен, Ямбол, ОД МВР – Сливен и отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” – Сливен.

В отделни сесии бяха разгледани услугите за жертви на трафик на хора, подкрепата на жертвите на трафик в наказателното производство и процеса на реинтеграция и последващото проследяване на случаи.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев