ДНИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В ОБЛАСТ СЛИВЕН

...
07.06.2019 / 14:28

Детски конкурси, концерти, изложби и срещи със специалисти, посветени на европейското културно наследство, се проведоха в Сливенска област. В периода от 1 до 4 юни областната и общинските администрации организираха серия от инициативи, свързани с Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

 

Учениците от 9 б клас в новозагорското СУ „Христо Ботев“ заедно с преподавателката си по история Мариана Томова участваха в пътешествие назад във времето в обновените зали на Историческия музей. Екипът на музея проведе с тях беседа на тема „Историята на Нова Загора – част от европейското културно и историческо многообразие“. Акцент бе Следосвобожденското минало на града. Уредниците Георги Камбуров, Генчо Димитров и Драгомир Маринов обърнаха внимание на интересни факти от региона. На срещата присъства зам.кметът Нина Генчева. Децата ще посетят отново музея след обновяването на експозициите и на втория етаж, което тече в момента. Сградата на културната институция бе основно ремонтирана със средства на общината.

 

Децата и учениците в Котел участваха в конкурс за рисунка на тема „Децата на Европа“. Те добиха нови знания от изложба, в която бяха представени флаговете на страните от Европейския съюз. Под знака на 1 юни, Международния ден на детето, премина и организираният от общината в Твърдица пленер „Моята България – част от културното наследство на Европа“. Учениците, които участваха в него, демонстрираха художествените си дарби – от живопис, графика, приложни изкуства до рисунка на асфалт за най-малките.

 

Областната администрация бе домакин на среща с представители на танцови състави от осем чуждестранни държави, както и от Сливен, които участваха в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“. Гостите бяха от Германия, Грузия, Румъния, Словакия, Словения, Турция, Унгария и Украйна, както и от СУ „К. Константинов“ в Сливен – символичен домакин на фестивала. Малките танцьори и ръководителите им бяха приети от зам.областния управител Камен Костов. На срещата бяха представени историята на формациите, участниците в тях, разнообразието от изяви на национални и международни сцени. Домакинът и гостите си размениха малки подаръци, свързани с традициите на страните. По-късно част от участниците в срещата изнесоха концерти, организирани от общината в Сливен. Съставите от Румъния, Словакия, Словения и Унгария танцуваха на различни сцени в града, получиха множество овации от жителите и гостите на Сливен, имаха възможност да общуват с връстниците си от града.

 

Комуникационните инициативи, организирани от общините, бяха финансирани чрез областната администрация.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев