КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: С ВСЯКА ИЗМИНАЛА ГОДИНА ПОДОБРЯВАМЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНАТА

...
04.06.2019 / 21:03

В зала „Май“ днес се състоя публично обсъждане на изпълнението на бюджета на общината за 2018 година.

 

Справка по отчета за изпълнението на бюджета на общината за предходната година представи кметът Стефан Радев.

 

По думите му, през отчетния период дейността на общината е била насочена към изпълнението на приоритетите, целите и мерките, заложени в програмата за икономическо развитие, плана за финансово оздравяване и ефективното управление на финансовите ресурси.

 

Изпълнението на основните параметри на бюджета за 2018 г. се характеризира с приходи в размер на 90 302 195 лв., като уточненият годишен план е изпълнен близо до 80 %.

 

Публичният анализ за изпълнението на приходите от местни данъци е изпълнен на 100 % при отчетено намаление спрямо 2017 г. с 0,4 на сто. Той включва данъка върху недвижимите имоти, при който са събрани вземания от предходни години в размер на близо 1млн. и 200 хил. лв., данък върху превозните средства, като тук е отчетено увеличение спрямо предходната година с 4,9 на сто. Спрямо отчета за 2017 г. са събрани в повече 213 хил. лв. Включени са още приходи и доходи от собственост, таксата за битови отпадъци, патентен данък и данък върху таксиметров превоз на пътници и др.

 

Разходната част на бюджета е в размер на 90 302 195 лв., като тук са налице близо 80 % спрямо началния план.

 

Разходите за делегираните държавни дейности са 53 934 580 лв., което е близо 60 на сто от общия обем на разходите.

 

Според кмета Радев планът за разходите за финансиране на местни дейности и дофинансиране на държавни дейности възлиза на стойност 36 367 615 лв. и е изпълнен на над 70 на сто.

 

Данните от справката показа увеличение на разходите за образование, здравеопазване, култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело, общите държавни служби, социално осигуряване, подпомагане и грижи. Като основна причина за това Радев посочи увеличението на минималната работна заплата на служителите, работещи там.

 

Относно изпълнението на бюджета за предходната 2018 г. кметът заяви, че основна цел е била осигуряването на средства за изпълнението на договори по оперативни програми, развитие и усъвършенстване на социалната, спортната и техническа инфраструктура, да се разплащат просрочени и текущи задължения.

 

,,По отношение на бюджета мога да кажа, че през последните години, се затвърждава положителната тенденция, той да се изпълнява във все по-голяма степен. Очакваме и тази година изпълнението да е по-добро от миналата, и да успеем да стигнем до 100 % изпълнение от това, което сме запланували. Това е правилната посока в бюджетната политика”, заяви в заключение Стефан Радев. Той припомни, че преди три години и половина изпълнението на бюджета, е достигало 55-60%.

 

На общественото обсъждане присъстваха още председателят на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, представители на граждански сдружения, служители на Общината и граждани.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев