НА ПЪРВИ ЮНИ ДЕЦА ОТ ОСЕМ ДЪРЖАВИ ГОСТУВАХА НА ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

...
01.06.2019 / 17:45

Ръководители, деца и младежи от осем чуждестранни държави посетиха областната администрация на Първи юни. Гостите бяха представители на съставите - участници в Международния детски танцов фолклорен фестивал „Приятелство без граници“, който се провежда в Сливен от 31 май до 2 юни. Зам.областният управител Камен Костов ги поздрави с Международния ден на детето. От името на областния управител Чавдар Божурски и от свое име им пожела приятни мигове на фестивала, щастливо пребиваване в града и много нови приятелства с техните връстници от Сливен. Камен Костов разказа за Сливенска област и традициите й. Организаторите от общината представиха гостите.

 

Символични домакини на фестивала са децата от танцовия състав при СУ „К.Константинов“ в града, който представя наследството на Тракия. Гостите от Тюрингския фолклорен ансамбъл в гр.Ерфурт, Германия са част от формация с участието на над 100 танцьори на възраст от 4 до 50 години, създадена през 1986 година. Грузинският състав за песни и танци „Кхинтсвиси“ е училищен, активно участва в културния живот на гр.Карели. Съставът „Мугураший Иминогюлуй“ е наскоро създаден по инициатива на кмета на с.Костин и общината в гр.Периети, Румъния и изявата му на сливенските сцени е първото му участие в танцов форум зад граница. „Липовчек“ е името на състава от словашкия град Вранов над Топлу, който подготвя танцьорите за местния състав на възрастните изпълнители „Липовец“. Словенските гости идват от гр.Марибор. Техният състав е с най-дълга история, от 1979 г., с множество участия в страната и извън пределите й. От съседна Турция във фестивала публиката ще види фолклорният състав „Баглика“ към едно от основните училища в столицата Анкара. Украинските малки танцьори от „Слъчнице“ са от побратимения на Сливен гр.Тернопол и в него се изявяват деца от различни училища, в местния Дом на културата. Децата от унгарския гр.Гюла идват от най-многочисления състав, който участва във фестивала – с над 200 момичета и момчета, както от града, така и от селата около Гюла, танцьори и оркестранти към местното Основно училище по изкуствата.

 

Сливен е домакин на международния фестивал за 23-ти пореден път. Събитието е част от културния календар на общината и областта и предизвиква много позитивни вълнения за жителите и гостите на града.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев