ОКРЪЖНИЯТ СЪД В СЛИВЕН ЩЕ ГЛЕДА ДЕЛО ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРОСУБСИДИИ

...
28.05.2019 / 19:10

Окръжната прокуратура – Сливен е предала на съд Георги С. Той е обвинен за това, че на 16.06.2017 г. в Твърдица, чрез Областна служба по земеделие – Сливен, офис гр. Твърдица, пред ДФ „Земеделие“, Областна дирекция – Сливен, в качеството си на управител на търговско дружество, в заявление за подпомагане представил неверни сведения относно ползването на 10 земеделски парцела, намиращи се в землището на гр. Шивачево, общ. Твърдица, всички с обща площ 10,59 ха, за да получи средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, отпуснати по Схема за единно плащане на площ за 2017 г. – престъпление по чл.248а, ал.3, вр.чл.2, предл.1, вр. ал.1 от НК.

 

Схемата за единно плащане на площ в система за директно плащане на субсидии от фондовете на Европейския съюз на земеделските производители в десетте държави – членки и е въведена като част от Общата селскостопанска политика в Европейския съюз. Тя предвижда еднакво плащане на единица площ , изразено в евро/хектар, чийто размер се определя ежегодно, като се раздели годишния финансов пакет определен за страната на използваната земеделска площ. Схемата у нас се прилага от Разплащателна агенция, създадена в рамките на Държавен фонд „Земеделие“ и е една от основните й дейности. За получаване на помощта по схемата е необходимо земеделските стопани да ползват и да извършват земеделска дейност на заявени земеделски площи, включени в системата за идентификация на земеделските парцели, като и да спазват стандартите за околната среда и да поддържат земята в добро агро-екологично състояние.

 

Подсъдимият е управител и представител на търговско дружество, като основният му предмет на дейност е животновъдство и земеделие. То стопанисва земеделски площи в землището на гр.Шивачево, като основната част от тях са собствени парцели, а останалата част са наети под наем.

 

На 16.06.2017 г. обвиняемият посетил ОСЗ – Сливен, офис Твърдица, за да подаде необходимите документи за кандидатстване по схемата за подпомагане. Той отчел 12 земеделски парцела, които стопанисвал и обработвал. По отношение на тези парцели кандидатствал за подпомагане.

 

На 11.10.2017 г. служители на ДФ „Земеделие“ извършили проверка на място на всички земеделски парцели, заявени от обвиняемия за подпомагане. По време на проверката той присъствал лично. Проверяващите установили, че за 10 до 12 – те парцела не била налице допустимост за субсидиране или е била налице частична такава, поради трайното им изоставяне.

 

Окръжен съд –Сливен е насрочил заседанието си за 29.05.2019 г.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев