КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ В СЛИВЕН

...
18.05.2019 / 20:17

Кметът на Сливен Стефан Радев откри Европейската нощ на музеите, която се провежда по повод Международния ден на музеите – 18 май. Община Сливен се включва за 12-ти път, заедно с музеите в града, които обединиха усилията си за проявата тази година - Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков, Художествена галерия „Димитър Добрович”, Национален музей на текстилната индустрия и Антична и средновековна крепост Туида.

В обръщението си към участниците и гостите кметът подчерта, че в сливенските музеи има много интересни артефакти и младите участници в игрите тази вечер ще имат възможност да се докоснат до тях. „В днешно време е необходимо да търсим по-атрактивни форми, за да запознаваме посетителите с богатото културно-историческо наследство, с което разполагаме. Благодаря на всички, които са съпричастни към организацията на Европейската нощ на музеите в Сливен”, каза кметът и пожела успех на участниците. Той връчи наградата „Д-р Симеон Табаков” на нейния първи носител – историкът Васил Дечев. Наградата се дава за изключителен принос в проучването на културноисторическото наследство и развитието на музейното дело в Сливен и сливенския край.

„Васил Дечев е работил повече от 30 години в историческия музей. Участвал е в поредица експедиции и проучвания, в регионални и научни форуми, името му е добре известно сред историческите среди в цяла България”, каза директорът на музея Николай Сираков

Васил Дечев благодари на инициативния комитет, предложил го да наградата и пожела на младите си колеги чрез упорита работа да достигнат високи резултати и да получават престижни награди.

Звездите от популярния уеб сериал „Типично“ са част от програмата на отбелязване на Международния ден на музеите. Филип Стоянов и Димитър Кирязов, по-познати като онлайн образите Филяка и Ванката, обявиха приключенската игра - „Лов на АРТ&факти“. Условията й включват посещение на всички обекти, изпълнение на предизвикателства и събиране на печати. В края на играта всички, които са събрали пълен набор печати, ще участват в томбола с награди в Регионалния исторически музей.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев