КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПРИЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ПОЕЗИЯ

...
17.05.2019 / 17:23

Кметът Стефан Радев посрещна днес представители на 13-я Международен фестивал за поезия „Славянска прегръдка“. Той ще бъде открит в 18 часа тази вечер в Драматичен театър „Стефан Киров“, където свои стихове ще представят млади сливенски автори.

"Славянска прегръдка" е международен проект, чието пилотно начало е поставено във Варна през 2007 г. и всяка година се е провеждал в морската ни столица.

„За първи път откриването на фестивала ще бъде извън Варна и за нас е удоволствие, че домакин е град Сливен. Представители сме на Славянска литературна и артистична академия, в която участват поети, писатели, журналисти, духовни лица. Основнитени цели са сближаване на базата на общите корени, подчертаване на културологичния принос на славяните в общата цивилизация, припомняне на делото на Кирил и Методи и тяхното културно наследство“, каза Елка Няголова – председател на Славянска литературна и артистична академия.

„Всяка инициатива, водеща до по-добро разбирателство на славяните и народите в Европа изобщо, е достойна за уважение, особено когато е на основата на общата ни култура и ценности“, каза кметът Стефан Радев. Той получи от Елка Няголова три славянски антологии, в които са включени 175 съвременни славянски поети от 25 държави.

В срещата участваха гости от България, Великобритания - с полски корени, от Сърбия, Словакия, Хърватия, Русия, Литва, от Гърция - с български корени. Сред тях беше и главният редактор на вестник „Литературнаягазета“ – Максим Замшев.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев