ПРИКЛЮЧИ XXI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА- СЛИВЕН, 8-10 МАЙ 2019г., ПРОВЕДЕН ОТ РБ ”САВА ДОБРОПЛОДНИ”

...
16.05.2019 / 11:38

XXI Национален фестивал на детската книга се проведе от 8 до 10 май 2019г., по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и други.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени и реализирани успешно много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Никола Райков, Виктор Самуилов, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Ралица Найденова, Катя Антонова, Лили Спасова, Петя Кокудева, Явор Цанев, Иван Раденков, Иво Сиромахов; представяне на издателския проект „Как се прави книга – едно издателско приключение” на издателство „Фют” и на издателската продукция на Ателие за българска детска литература „Горната земя”; Национален пленер за детска рисунка на тема „Едно невероятно пътуване във времето”; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване; майсторски класове по илюстрация и творческо писане; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда”, Националния пленер за детска рисунка „Едно невероятно пътуване във времето“ и VIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; базар на книги; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

Важен момент в програмата на фестивала беше провеждането на 8 и 9 май на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”. Целта на форума бе да се отговори на въпроса защо фантазията е толкова важна за малките читатели и как детската литература, чрез множество фантастични светове, може да обясни на децата заобикалящия ги свят със системата от връзки и взаимоотношения в него, както и да се анализира ролята на хумора като инструмент за създаване на траен интерес към четенето. Бяха представени 16 доклада на автори, издатели, литературни критици, университетски преподавател, преводачи и библиотечни специалисти от България, Сърбия, Унгария и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Голямата заслуга на Фестивала е, че в над 20-годината си история успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и други специалисти от България и други страни, свързани с книгата, като тази година разширява обхвата на своята дейност, като включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и анимацията, превръщайки се в уникално и необходимо събитие в сектора на детската и юношеската литература. 21-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, беше домакин и на специално обособено място за илюстратори, превръщайки го в пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и организиране на майсторски клас по илюстрация и комикс за млади художници воден от известния български художник Петър Станимиров бяха представени иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. Участниците в събитието, ученици от Националната художествена гимназия в Сливен и талантливи малки художници - участници в Националния пленер за детска рисунка, имаха възможност да нарисуват илюстрация, под ръководството на П. Станимиров, който презентира на живо професионална работа на таблета Wacom, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

За пръв път тази година, в рамките на програмата на фестивала, бе проведен и майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията” с модератор младата българска писателка Петя Кокудева. В работата му се включиха отличени участници в тазгодишния Национален литературен конкурс „Да уловиш звезда”.

Нов момент в програмата на фестивала бе и присъждането в рамките на Националната награда „Константин Константинов” на награда и на детско жури в категория „автор”. Освен наградите на националното жури, които тази година са: в категория „автор” - за Елена Павлова, категория „илюстратор” – за художника Виктор Паунов, категория „издателство” – за ИК „Ателие за българска детска литература „Горната земя”, бе връчена награда и на детското жури - на писателя Явор Цанев за романа му "Злостории”.

В програмата бяха включени и интерактивни игри, интересни изложби, използвани бяха нетрадиционни форми за представяне на книгите на включените в програмата автори, организирани бяха концерти с участието на любими на децата и тийнейджърите изпълнители, театрални представления на открито и др.

В традиционно провеждания в дните на фестивала карнавал на приказни герои се включиха актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките”, театър „Мариета и Марионета” и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Младежки духов оркестър – гр. Ботевград и Мажоретния състав при СОУ „Екзарх Антим I”- Казанлък като в него ще се включат и мажоретните състави при XII ОУ „Елисавета Багряна”, XI СУ „Константин Константинов”, ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков” и V СУ ”Пейо К.Яворов”, което направи карнавала приказен и неповторим.

В концертните прояви на фестивала се включиха и известните и обичани актьори Алекс Сърчаджиева, Руслан Мъйнов, Драгомир Драганов.

И тази година фестивалът се превърна в сцена за изява и на много млади дарования от страната и от българските общности в чужбина: малки поети и писатели, художници, майстори на театрални кукли, певци и танцьори, чрез участието си в различни прояви отправиха своите първи послания на творци. Фестивалът ще бъде запомнен с одухотворените и усмихнати лица на децата, за които той отдавна се е превърнал в очакван и обичан празник.

За успеха на фестивала голям принос имат медиите, които със своето добронамерено отношение и пълно и точно отразяване на събитията от програмата позволиха в него да се включат много повече деца и тийнейджъри, които да съпреживеят прекрасни моменти при срещите си с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и съпътстващите прояви на тридневния празник.

Проявите от програмата в трите фестивални дни са посетени от над 6500 деца и гости на фестивала от цялата страна и от чужбина.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев