XXI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА /СЛИВЕН, 8-10 МАЙ 2019Г./ ТРЕТИ ДЕН

...
10.05.2019 / 09:12

Третият, последен ден на XXI Национален фестивал на детската книга, ще започне с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2019г. В пресцентърa на Фестивала в ДТ „Стефан Киров”, представители на национални и регионални медии ще имат възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Елена Павлова – носител на националната награда в категория „Автор”, Виктор Паунов - в категория „Илюстратор” и Ателие за българска детска литература „Горната земя” в категория „Издателство”, да научат за техните първи реакции след награждаването им. В пресконференцията ще се включи и първия носител на наградата на детското жури в категория „Автор” – писателя Явор Цанев.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Две премиери на нови книги са включени в програмата на третия ден от фестивала.

От 9:30ч. в ДГ „Божур” ще се състои премиера на книгата „Ментолчо” на Лили Спасова.

Лили Спасова е родена на 29.08.1969г. в гр. София. Висшето си образование е завършила в СУ „Св. Климент Охридски”: специалности „Библиотечно информационни науки”, :Психология на развитието, образованието и културата” и магистратура „Културна политика”.

В продължение на пет години е автор в образователното детско сп. "Арти" и в сп. "Ния балеринка". Автор и водещ на предаването "Пъстри приказалки" в Радио Продукция "Роса". Съставител е на няколко книги от поредицата „Българската народна мъдрост по света”/ИК „Листа”/. Нейни разкази и стихове са публикувани в периодичния печат в България и Сърбия

Автор e на поезия и проза за възрастни и на книгите за деца: „Една приказна история" /2007/, „Арти и знаещото динозавърче Оги” /2008/, „Приказките на Дара" /2009/ и ”Ментолчо” /2019/.

От 10:30ч. в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „Едно невероятно пътуване във времето” и концерт.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са наградени 40 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерство на културата. В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 300 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18.участника. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди/таблети/ за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс - раздели „поезия“ и „проза“ и в пленера за детска рисунка.

В концерта със свои изпълнения ще се включат вокален състав „Бижу” – Ямбол с художествен ръководител Павлина Христова, вокална група „Славейче”– Сливен, балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева.

Вокален състав ”Бижу” при Народно читалище „Съгласие-1862” - Ямбол е създаден през 2005г. от Павлина Христова, която и до днес е него художествен ръководител. Съставът има три възрастови групи, а репертоарът му включва детски забавни песни, фолклорни обработки, българска и чужда поп, рок и джаз музика. Участва с трите си възрастови групи и с индивидуални изпълнители на представителни фестивали и конкурси. Носител е на множество награди, най- впечатляващи от които са: Финалисти на шоуто на bTV „България търси талант” през 2016г.; Специалната награда на Фондация „Енчо Кирязов” „Вокален състав на годината” за 2016 г.; „Голямата награда” на Десети международен конкурс за детско-юношеско творчество „С песен и обич творим добро”, Пловдив – 2017г.; Първа награда от VII Международен фестивал "Орфей в Италия" в Лидо ди Йезоло, Венеция /2017г./; Първа награда на Международен фестивал на изкуствата Арт интерфест „Музикална еуфория”, Гърция /2017г./. Вокален състав „Бижу” участва активно в културния живот на Ямбол при отбелязване на празници, чествания и годишнини,изнася и тематични самостоятелни концерти. Дълъг е списъкът и на участията в национални и международни конкурси, от които „Бижу” неизменно се връщат с призови награди.

От 11:00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител” 1, ще започне представлението „Котаракът в чизми” на театрална къща „Мариета и Марионета”/ Драматизация и постановка: Мариета Ангелова-Марионета; Сценография и кукли: Недко Данев; Музикално оформление: Анастас Джидров/.

Театрална къща „Мариета и Марионета”е създадена през 1992г. Днес „Мариета и Марионета” е пъстро ветрило от творчески индивидуалности: актьори и кукловоди, клоуни и мимове, режисьори и сценаристи, музиканти и художници, костюмиери и кукломайстори. В биографията на Театрална къща „Мариета и Марионета” присъстват 29 театрални турнета във Франция (1991-2017г.); международни участия във Франкофонския проект „Караваната на десетте думи” (La Caravane des dix mots) в 35 франкофонски държави по света (2008–2017г.). Участия в национални и международни фестивали: Фестивал «Аполония» - гр.Созопол (2000г.), Фестивал ”Приказки и легенди от Албие” - Ле-з-Албие, Савоя, Франция (2004г.), Куклено-театрален фестивал “Двама са малко, трима са много”- гр. Пловдив (2005г.), Осми Национален фестивал на детската книга - гр. Сливен (2006г.), Девети Национален фестивал на детската книга- Сливен (2007г.), Международен фестивал Рио Локо в Тулуза, Франция (2008г.), съвместно с ДКТ „Георги Митев” - гр.Ямбол, Международен фестивал в Авиньон, Франция (2009, 2010г.), Фестивал „Източен вятър” - Ла Розиер, Франция (2009-2010г.), Международен фестивал за куклен театър във Форж Лес О, Франция (2010, 2013г.), Младежки културен център „Рангуин - гр. Кан, Франция (2011 - 2012г.) Национален фестивал на детската книга – гр.Сливен (2013 - 2018г.). “Седмица на кукления театър под Монблан“ - Савоя, Франция (2015, 2016, 2017г.).

При дъждовно време представлението ще се състои в зала”Май”.

От 12:30ч. на откритата сцена на бул. ”Цар Освободител” 1 ще се състои забавна игра с награди ”Кажи ми любимото със стихотворение” и заключителният концерт на фестивала с водещ актьорът Вангел Апостолов. В концерта ще се включат: вокална група „Ритъмчета” с ръководител Елена Пеева, вокален състав „Бижу” – гр.Ямбол с художествен ръководител Павлина Христова, вокална група „Славейчета” - гр.Сливен и децата от клуб по спортни танци при Военен клуб –Сливен с ръководител Али Мехмедов.

От 13:00ч. в камерната зала на Драматичен театър „Ст.Киров” ще се състои премиера на книгата „Приказки от планината” на Иво Сиромахов. Поради големия интерес към книгата от 14:00ч. ще се проведе втора среща с деца.

Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971г. в гр.София. През 1990г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а през 1996г. се дипломира в НАТФИЗ, специалност „Театрална режисура”. Работил е като режисьор в Малък градски театър „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 2000г. е отговорен сценарист в предаването „Шоуто на Слави“, където се изявява и като водещ и актьор. През 2013г. участва като актьор в комедийното импровизационно шоу на BTV „Младост 5“. Пише книги и пиеси за възрастни.

Автор е и на книгите за деца: „Малки приказки” (2016) и „Приказки от планината” (2018).

Носител е на Наградата за дебют в областта на изкуствата“(1995) и Наградата за най-продавана книга „Цветето на Хеликон“ (2014).

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев