ОБЩИНА СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ ДЕЛА ЗА НАД 4 МИЛИОНА ЛЕВА СРЕЩУ СТРОИТЕЛНИЯ НАДЗОР И ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ПО ПЪРВИЯ ВОДЕН ЦИКЪЛ

...
09.05.2019 / 12:54

Община Сливен спечели три дела за над 4 милиона лева срещу строителните надзорници по време на изпълнението на първия воден цикъл и срещу техните застрахователи заради отговорността на строителния надзор по тези проекти. Това съобщи кметът Стефан Радев по време на брифинг на общинското ръководство. Две от делата са спечелени през 2017 и 2018 година срещу застрахователите за по 300 000 лева.

 

„Третото дело беше срещу испанска компания и тази година го спечелихме на две инстанции. След решението на втора инстанция в наша полза, компанията преведе преди дни сумата от 3 милиона и 200 хиляди. Нямам информация община да е осъждала строителен надзор за провален проект заради некачествена работа в такъв размер и да е успяла да защити интереса си по този добър начин“, каза Стефан Радев. Той не очаква фирмата да се възползва от касационно обжалване. Общата сума от трите дела надхвърля 4 милиона лева.

 

Кметът припомни, че Община Сливен защити интереса си и по други дела, свързани с двата етапа на водния цикъл.

 

„Един от първите сблъсъци с тези проблеми беше писмо от Министерството на околната среда и водите, че трябва да върнем 22 милиона лева заради незавършения втори етап на воден цикъл и невъведен в експлоатация“, допълни кметът. Тогава с помощта на средства, отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Общината реконструира колекторите по първия етап и да пусна втория етап в експлоатация, с което отпадна тази претенция.

 

Междувременно бяха получени и писма за две финансови корекции – едната за 1,5 милиона лева за втория етап, а другата - за над 4 милиона за първия. Заради втората претенция бяха запорирани сметките и възбранени активи на Общината, която впоследствие спечели и двете дела.

 

„Община Сливен категорично защити интереса си по сагата за водния цикъл. Благодаря на екипа и всички, които работиха по този казус за това, че сме довели до успешен край тези претенции“, каза в заключение Стефан Радев.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев