ИЗВЕСТНИ СА НОСИТЕЛИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „К. КОНСТАНТИНОВ“ ЗА ПРИНОС В ДЕТСКОТО КНИГОИЗДАВАНЕ ЗА 2019Г.

...
08.05.2019 / 13:26

Днес, 8.05.2019г., на специална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен, журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2019г. с председател – Луизина Савкова главен експерт – дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, обяви носителите на наградата в различните категории: В категория „За цялостен принос“ – наградата тази година не се присъжда, в категория „автор“ – наградата се присъжда на Елена Павлова, в категория „Илюстратор“ – на художника Виктор Паунов, в категория „Издателство“ – за Ателие за българска детска литература „Горната земя”.

 

Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр.Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

 

Категория “Автор”

 

ЕЛЕНА ПАВЛОВА

 

Елена Павлова e родена през 1974г. в гр. Варна. Завършила е Компютърни технологии. Работила е в издателство „Мега”. В момента е писател на свободна практика и преводач.

 

Започва да се занимава с писане от най-ранна възраст първоначално с поезия, а после и с проза като на 13г. печели първата си награда от анонимен конкурс за възрастни.

 

Под псевдонимите: Лени Кинг, Ким Нюмън, Върджил Дриймънд, Елайджа Джауит и Кристофър Макдоуел е издала над 25 книги-игри, както няколко романа. Нейни творби са включени в различни сборници за фентъзи и фантастика.

 

Съвместно с художника Петър Станимиров създават четирилогия на фентъзи-приказката от поредицата „Пръстенът на нибелунга”/ „Рейнско злато” (2014), „Валкирия” (2015), „Зигфрид” (2016) и „Залезът на боговете” (2017)/ по либретото на едноименната опера на Вагнер. През 2018г. излиза романът ѝ за деца и юноши „Камен и пиратите от 5г”. Освен като автор, Е. Павлова е позната и като преводач, основно в областта на фантастиката и фентъзито на известни автори като Стивън Кинг, Дийн Кунц, Джеймс Уайт, Роджър Зелазни, Глен Кук, Андрю Нортън, Робърт Хауърд, Питър Уотс, Алистър Рейнолдс, Джон Скалзи и мн. др. Носител е на над 20 литературни награди за къса проза, фантастика и фентъзи.

Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019г. в категория „Автор” за книгата „Камен и пиратите от 5г” (ИК „Софтпрес”,2018).

Категория “Илюстратор” Виктор Вертер Паунов е роден е на 17.11.1957г. в гр.София. Завършил е

Националната художествена академия, специалност „Илюстрация и оформление на

книгата“. Работил е като художествен редактор в издателствата „Наука и изкуство“,

Издателство на БАН“, „Петър Берон“, „Военно издателство“. От 1994г. е редовен

преподавател по илюстрация и графичен дизайн в катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия. От 2004г. е доцент, а от 2010 – професор. Проектирал е дизайна и илюстрациите на над 700 печатни издания, включително над 50 издания за деца и юноши. Има над 20 участия в общи художествени изложби и биеналета по илюстрация в България и чужбина, както и 6 самостоятелни изложби-илюстрация. Носител на редица награди и отличия, между които: Наградата на сдружение „Българска книга и печат“ за илюстратор на годината/1989/; Голямата награда за илюстрация на името на Борис Ангелушев за цялостно представяне/1990/, Наградата на IBBY (Международната организация за литература и книги за деца към ЮНЕСКО) за български илюстратор за деца /1998/, Специална награда за детска илюстрация на Националната агенция за защита на детето /2006/, четири номинации за наградата „Хр. Г. Данов“ – категория „Илюстратор” за 2004, 2007, 2010, 2011 г. и др. Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019г. в категория „Илюстратор” за илюстрациите си към книгите „Котаракът Франт и загадъчният остров”/ИК „Ентусиаст”, 2018г./ и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица”ИК „Атеа”, 2018г./

 

Категория „Издателство“

Издателство „Ателие за българска детска литература “Горната земя”. Макар и да съществува на издателския пазар едва от малко повече от две години издателството успешно реализира основната си цел - да издава само детски книги и те да са от съвременни български автори, илюстрирани от български художници. Политиката на издателството е да открива нови български писатели и да ги насърчава да пишат за деца като им възлага написването на книги специално за издателството.

Получава Националната награда „Константин Константинов” за 2019г. в

категория „Издателство” за книгите: „Злостории” на Явор Цанев, „Пейзажи с Лолита”

на Николай Милчев, „Коледни приказчици” на Весела Фламбурари, „Часовникът, който върви назад” на Христина Панджаридис и „Проклятието на индианското злато” на Калоян Захариев, издадени през 2018г.

Категория “За цялостен принос” – награда не се присъжда

За пръв път в историята на фестивала се присъжда и награда на детско жури в категория „Автор”. Детското жури с председател Елена Котова/16г./. определи за носител на наградата писателят Явор Цанев за книгата му „Злостории”.

 

НАГРАДА НА ДЕТСКОТО ЖУРИ

 

Явор Цанев

Явор Цанев е роден през 1971г. в гр. Русе. Завършил е Книгоразпространение в КБИ – София и Библиотечно-информационни дейности и Медии и реклама във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. През 1996г. създава издателство „Гаяна“. От 2012г. издава списание „Дракус” - за фантастика, фентъзи, крими и разкази на ужаса, в което се публикуват основно български автори. От 2014г. издава книжната поредица „Дракус”.

Автор е на 11 книги с поезия и проза за възрастни. Негови творби са публикувани и в различни регионални и национални медии – традиционни и електронни.

През 2018г. издава романа за деца и юноши „Злостории”.

Носител е на редица награди, между които: Специалната награда на името на Агоп

Мелконян (2013); Награда „Светлоструй” (2014); „Най-добър писател” – Българска номинация на наградата „Еврокон” (2017); „Гранд-майстор на фантастиката” – Българска номинация на наградата „Еврокон” (2017) и др.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев