ПРОВЕДЕ СЕ ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЮГОИЗТОЧЕН РАЙОН

...
01.05.2019 / 11:41

Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски свика заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район. В него участваха представители на държавното и местното управление в областите Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен – областни управители и общински кметове или техни заместници, ръководители на държавни институции, директори на ОД на МВР, Областни пътни управления, председатели на работодателски организации, синдикати.

 

Акцент в дневния ред бяха дейността на новата Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, създадена с решение на МС от 1 февруари 2019 г., разширението на главния път Сливен – Ямбол и създаването на обща индустриална зона.

 

Целта на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ е да подобри взаимодействието между институциите, да привлече обществения сектор, неправителствените организации, академичните среди и бизнеса в решаването на проблемите на безопасното движение, за да бъде намален броя на пътно-транспортните произшествия, на ранените и загиналите, заяви председателят й Малина Крумова. „Основното за нас е да се работи превантивно, а не реактивно, по отношение на пътния травматизъм. Бихме искали да засилим ефективността на контрола, да се повиши видеонаблюдението, да се разширят възможностите на общинските администрации за контрол върху движението по пътищата. На АПИ се възлагат задачи, свързани най-вече с подобряване безопасността на пътната инфраструктура“, отбеляза Крумова. Предстои в организациите на бюджетна издръжка да бъдат внедрени мерки за безопасност на служителите, тъй като по данни на статистиката близо 40 процента от регистрираните ПТП-та са настъпили по време на работа. Малина Крумова допълни, че мото на 2019 г. е „Пази семейството си на пътя“. "Отношението към безопасното движение най-напред се формира в семейството", каза тя. Представители на полицията отчетоха като пропуск, че експерти от МВР отсъстват в обучението на бъдещите шофьори. „Има нужда от пълна ревизия на обучителните курсове. 40-60 часа обучение са недостатъчни. В последните четири месеца от настъпилите 94 тежки ПТП-та, 17 процента са допуснати от водачи със стаж от 1 или от 1 година и половина“, подчерта комисар Неделчо Рачев, началник на „Охранителна полиция“ към ОД на МВР-Бургас.

 

Разширението на главния път Сливен - Ямбол се налага заради нарастващия трафик на автомобили, който към момента възлиза на 6000 коли дневно, ежедневния поток от пътуващи работници между съседните градове, излизането на голяма част от трафика от Северна България през Прохода на Републиката на пътя за граничния пункт, заяви инж. Митко Иванов, директор на ОПУ – Сливен. Предстои изготвянето на идеен проект за разширяването на двулентовия участък в четирилентов, след което ще се пристъпи към процедури за отчуждаване на земя и строителство. Началникът на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Сливен гл.инспектор Илиян Николов препоръча при проектирането да се обърне внимание на възел „Ямболска детелина“, който е сред невралгичните точки на пътен травматизъм.

 

Във връзка с вече започналите съвместни действия на общините Сливен и Ямбол за създаването на обща индустриална зона, председателят на УС на КРИБ-Ямбол Николай Георгиев изрази подкрепата на бизнеса за проекта. Становището е гласувано на заседание на УС през март. „Ние живеем на едно място, където трябва да използваме даденостите на двата областни града, близостта с магистрала, с митнически пункт, през който минава най-краткият път от Азия към Европа. Имаме културно-исторически и природни забележителности в близост до пътя. Смятаме, че бъдещето на двата града е да вървим заедно“, каза Георгиев. Зам.кметът на община Сливен Стоян Марков съобщи, че съвместно с община Ямбол е поръчано проучване за инвестиционния профил на бъдещата промишлено-търговска зона. Очаква се проучването да е готово до края на май.

 

На заседанието още бяха представени утвърдените методически указания за разработването и прилагането на общински планове за развитие и интегрирани планове за градско възстановяване и развитие през периода 2021-2027 година.

Още снимки от новината

...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев