НЕПОПРАВИМОТО: АКО ГЕРОИТЕ СМЕ НИЕ, СПОСОБНИ ЛИ СМЕ НА ЖЕРТВА?

...
24.04.2019 / 11:03

За първи път у нас Сливенският драматичен театър ще представи една от най-новите пиеси на Щефан Фьогел – „Непоправимо“, с оригинално заглавие „Бъбрекът“, писана през 2017 година. Датата на премиерата е 25 април. Австриецът Щефан Фьогел е един от най-търсените в Европа немскоезични драматурзи. В България, в Сатиричния театър, през 2014 г. е поставяна неговата „Белла Донна“, а в театър „София“, през 2018 г. – пиесата му „Алонсо“, която още се играе. Щефан Фьогел е известен с комедиите си, които вече са повече от 20. 50-годишният майстор на комедията, който всъщност е завършил информатика в Цюрих, работи за театъра отдавна – той е признат майстор и на живия диалог, и на психологическата характеристика, и на парадоксалните обрати.

… Обаче, в новата постановка, май само авторът и преводачът проф. Владко Мурдаров не са образи от сливенската театрална история. Столичните театрални звезди Албена Павлова и Емил Марков са познати лица от близкото минало на сливенския театър. Таня Йоргова и Августин Демерджиев са артистите участници в спектакъла от днешната сливенска театрална трупа. Гост-режисьорът Владлен Александров също може да мине за „сливенски кадър“, тъй като в летописа на сливенския театър от 1994 до 2005 г. той е записал цели четири постановки, като започнем от нашумялата и много награждавана „Медея“ на Еврипид и Хайнер Мюлер и стигнем до „Мандрагора“ на Николо Макиавели. Помежду им се вместват режисьорските работи на Владлен Александров по „Вампир“ от Антон Страшимиров и „Женитба“ по Гогол.

Защо „Бъбрекът“ на Щефан Фьогел на сливенска сцена се преименува в „Непоправимо“? Режисьорското обяснение е, че второто заглавие изразява по-точно борбата между основните герои, които са две семейни двойки. Въпреки, че репетира цял месец, Владлен Александров не спира да се удивлява на уникалното чувство за хумор и блестящия текст на Фьогел, който разработва злободневни теми от живота, в който всички ценности се разпадат. „В истеричния свят, в който живеем – казва той – не си даваме сметка, че нараняваме другия. Генералният въпрос в пиесата е: способни ли сме да се жертваме един за друг? – Героите сме всички ние. Затова на сцената публиката ще види себе си. Щефан Фьогел се опитва да погледне на живота с намигане. Целият сценичен разказ, облечен в парадоксалното и смешното, придава един по-съвременен привкус на театралното действие.“ Жанрът на пиесата режисьорът определя като „драматична комедия“ с уговорката, че към смешното екипът е подходил много отговорно, защото комедията по принцип е сериозно изкуство.

Самият Щефан Фьогел споделя, че когато пише, се забавлява. Режисьорът казва, че играейки тази пиеса, актьорите също се забавляват. Което си е сериозно обещание за публиката на „Непоправимо“.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев