С АВТОРСКИ МУЗИКАЛЕН СИГНАЛ БЕ ОТКРИТ ДЕТСКО – ЮНОШЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ”.

...
13.04.2019 / 21:36

С авторски музикален сигнал на сцената на НЧ „Зора 1860” бе открит вторият Национален детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Сигналът е написан от композитора Иван Кавръков, всяка година се стараем да има нещо ново при организиране на събитието, подчерта при откриването директорът на фестивала Соня Келеведжиева, председател на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания в Общински съвет - Сливен, председател на Общински фонд "Култура".

Логото на фестивала е дело на сливенски деца от Художествената гимназия, избрано след обявен миналата година конкурс за първото издание.

Официални гости на откриването бяха председателят на Общинския съвет

Димитър Митев, патрон на фестивала, народният представител Кольо Милев,

общински съветници.

Димитър Митев поздрави участниците и им пожелаха успешно представяне, нови приятелства и да запазят добри спомени от нашия град. ,,Убеден съм, че фестивалът може да стане международен", заяви председателят на Общинския съвет - Сливен, под чиято егида се провежда събитието.

Соня Келеведжиева благодари на всички, подкрепили идеята за осъществяване в Сливен на детско-юношески театрален фестивал. Форумът е признание във времето за 100 - годишнината на театралното дело в Сливен. "Неслучайно избрахме читалище „Зора” да е домакин на "Сцена под Сините камъни". През 1908 г. в читалището е създаден първият театрален салон, а 1918 г. – първата театрална трупа, положила основите на професионалния театър в града. 101 години след това младите хора от страната продължават пътя на утвърдилите се актьори, режисьори, драматурзи, отбеляза директорът на фестивала. 14 спектакъла на деца от цялата страна участват тази година в Националния детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Театралните постановки ще бъдат оценявани от жури с председател Златко Гулеков, както и от младежко жури - ученичките от Сливен Жоржина Иванова, Елеонора Илиева, Антония Илчева. Те очакват с нетърпение спектаклите, особено тези, написани от автори, които присъстват в учебниците по литература. Водещи са също сливенски ученици - Галя и Васко. Те споделиха отговорността и удоволствието си да бъдат в залата - като жури и като зрители, да виждат изявите на своите връстници и представянето на различните състави.

Основните цели на фестивала са да се даде възможност за национална и

международна изява на детските и младежките театрални трупи, да се предостави форум, където да се съпоставят постиженията на съставите и да съдейства за повишаване на театралната култура на децата и младежите.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев