ИЗЛОЖБА "140 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ"

...
12.04.2019 / 19:51

Във фоайето на зала „Зора“ днес бе открита изложбата „140 години Българска конституция“. Организатори са Библиотека "Зора", Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" – Сливен и Държавен архив – Сливен. Събитиети е посветено на на 16 април – ден на Конституцията и юриста и по повод 140 години от приемането на Търновската конституция.

Експонирани са различни първи издания на Конституцията, сборници със закони, учебници по право, монографии от края на XIX и първите десетилетия на XX век, оригинални архивни материали от сливенската съдебна практика, снимки , бронзов отличителен знак на мирови съдия. В изложбата като автори, преводачи или дарители ще срещнем имената на видни сливенски юристи. Те са били и активни участници в обществения, политически и културен живот на Сливен, а някои и на страната: д-р Добри Минков, Георги Долапчиев, акад.Петър Данчов, Йордан Нейов, Симеон Табаков, Георги Арнаудов, Петър Папанчев, Димитър Консулов, Петър Гудев, Стефан Панаретов, Иван Милков.

Експонатите са от фондовете и на трите института - организатори на събитието.

След Руско-турската освободителна война се поставя началото на изграждането на правовата система у нас. В първите години след Освобождението съдебната система обединява всички органи, участващи в правосъдната дейност – съд, прокуратура и адвокатура. Окръжните съдилища, по силата на Временните съдебни правила се създават на територията на всеки административен окръг. Те се състоят от председател, 3 постоянни и 12 избирателни членове. Съдиите и председателя се назначават, а изборните членове се избират на двустепенни избори. Делата се разглеждат от председател и двама членове на съда. Във Временните правила за устройството на съдебната власт от 1878 г. не се предвижда касационна инстанция. Това устройство на съдебната система съществува до приемането на Търновската конституция. Чрез нея се поставят основите на модерна конституционна държава, както и началото на изграждане на съдебната система в България.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев