МОЛЕБЕН ЗА ДЪЖД БЕ ОТСЛУЖЕН НА ЯЗ.“АСЕНОВЕЦ“

...
09.04.2019 / 16:46

Традиционен молебен за дъжд отслужи днес на яз. „Асеновец“ край Сливен отец Методий от храма „Св. Никола“, в присъствието на колектива на „ВиК“ – Сливен. Причината е настъпилото тази година засушаване, което доведе до спадане нивото на основния водоизточник на Сливен до две трети от обема му. Ще припомним, че при максимален капацитет от 28 млн. куб. м, в момента водата в яз. „Асеновец“ е спаднала на около 17 милиона куб. метра.

Краткотрайните превалявания от последните два дни не решават проблема с напълването на язовира, споделиха специалистите, които установиха на място, че водата, която се влива в устието на язовира при Магарешка река продължава да бъде оскъдна. Над яз. „Асеновец“ днес имаше само преросявания от дъжд и гъста мъгла.

Молитвата е пролетните валежи да продължат по-интензивно, за да може язовирната чаша да се напълни до ниво, осигуряващо безпрепятствено водоснабдяване за жителите на Сливен през лятото, отбелязаха отец Методий и управителя на „ВиК“ инж. Севдалин Рашев.

Молебен за дъжд в сливенското водно дружество се извършва традиционно в сушавите години, защото водният обем в язовира зависи от капризите на природата. Според отец Методий и секретаря на сливенската митрополия Вълкан Янев, няма проблем той да се отслужва по време на Великденските пости. Молебенът в православната традиция се извършва при належаща лична или обществена необходимост.

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев