КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПРИСЪСТВА НА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ, ПРИЕЛО ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

...
02.04.2019 / 16:42

В зала „Сирак Скитник“ по-рано днес бе открита представителна изложба за отбелязване на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция. Сред официалните гости на събитието бе кметът Стефан Радев.

На платна, подредени в залата бяха представени документи от Централния държавен архив и държавните архиви в страната, които проследяват подготовката по приемането на Търновската конституция. Изложените портрети, дневници и протоколи отразяват дейността и устава на Учредителното събрание, както и исторически и биографични факти, свързани с народните представители от състава му.

По време на откриването областният управител Чавдар Божурски посочи, че създаването на Основния закон в държавата е дело на високообразовани личности. Сред тях е и роденият в Жеравна и гордост за Сливенския край възрожденски просветител Тодор Икономов, известен като един от председателите на Учредителното събрание.

На изложбата присъстваха още председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам.кметът Пепа Чиликова, зам.областният управител Димитринка Петкова, ръководителите на Окръжната и Районната прокуратура Пламен Стефанов и Иван Иванов, директорът на ОД на МВР ст.комисар Димитър Величков, директорът на ТД „Национална сигурност“ Николай Чиликов, директорът на РИМ „Д-р Симеон Табаков“ д-р Николай Сираков, граждани и гости.

Изложбата е подготвена от Народното събрание, със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и ще е достъпна за посетители до 4 април, включително.

Домакин е областният управител Чавдар Божурски, в партньорство с Община Сливен и Художествената галерия в града.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев