С ИЗЛОЖБА НА ТЕАТРАЛЕН ПЛАКАТ И ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА НОВОТО ЛОГО НА ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР, В СЛИВЕН БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ТЕАТЪРА

...
27.03.2019 / 18:37

Изложба на театрален плакат бе открита днес във фоайето на Драматичния театър „Стефан Киров“ в Сливен, по случай Международния ден на театъра 27 март. Изложбата е съставена от дипломни работи на ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“. „С тази експозиция искаме да честитим празника на нашите колеги театрали от Драматичен театър – Сливен. – каза преподавателката по рекламна графика Маргарита Дончева. – По-голямата част от плакатите са правени за представления на Драматичен театър "Стефан Киров", като учебни задачи в курса на обучение в специалност „Рекламна графика“ с преподавател Ташко Попов и неговата наследничка във времето Анета Деновска. В обучението на плакатиста театралният плакат е задължителен елемент.“ – поясни тя. На откриването на изложбата присъстваха театрали, ученици и преподаватели от Художествената гимназия, журналисти и приятели на театъра.

Представените театрални плакати са изработени за спектакли на Сливенския драматичен театър от различни сезони: „Развратникът“ по Ерик Еманюел Шмит, с Августин Демерджиев и Вяра Начева в главните роли, „Саломе“ по Оскар Уайлд, с режисьор и сценограф Светослав Кокалов, „Не, за нищо не съжалявам“ от Таня Масалитинова, за Едит Пиаф, авторски спектакъл на Елена Страшимирова и Стефан Гуев, „Между два стола“ на Рей Куни – най-играният спектакъл на театъра в последните години, с участието на Георги Георгиев-Геро и сливенските му колеги Ивайло Гандев, Вяра Начева, Николина Велчева, Димитър Марков, „Макбед“ от Йожен Йонеско, с режисьор Пламен Марков, копродукция на Сливенския драматичен театър с учебния театър на НАНФИЗ, сезон 1994/95, „Аризона – пейзаж с ландроувър“, „Частите на нощта“ от Георги Тенев и други.При изработването на плакатите не е използван компютър, повечето са оригинали, правени на ръка – с четка, върху картон, както се полага на истински авторски плакат. Шрифтове са писани на ръка, а за името на представлението е използван авторски шрифт, изработен специално за постановката.

Авторът на първия отпечатан и тиражиран театрален плакат на ученик от Художествената гимназия в Сливен е Кирил Стоянов. Тогавашният ученик в гимназията сега е дипломиран художник и преподавател по рисуване в същата гимназия. Директорът на театъра Радост Костова каза, че идеята е да продължи взаимно полезно сътрудничество между гимназията и театъра. Художници и преподаватели в гимназията също изразиха желание за възстановяване на старата практика, когато сливенският театър поставя нов спектакъл, в гимназията да се поставят задачи, по които учениците да работят – и ако се роди плакат, който заслужава да бъде отпечатан, той да бъде използван в театъра.

По случай Световния ден на театъра 27 март, в камерната зала на Сливенския драматичен театър, новото лого на театъра беше представено от неговия автор – художничката Маргарита Дончева и директора на театъра Радост Костова. „Исках да избягам от маската, която използват в логото си повечето театри.“ – каза авторката на новото лого. – Бях поканена от предишното ръководство на театъра да направя корицата на Летописа за 100-годишнината на театъра. Тогава са сблъсках с проблема как да сложа логото на театъра върху корицата. Когато видях старото лого, усетих, че то не показва съвременната същност на Сливенския драматичен театър.С новия театрален директор Радост Костова обсъдихме, че може би точно тази сграда има смисъл да бъде емблема на театъра, защото има интересна структура на формите и релефа и е емблематична за града. Затова в новия графичен знак театралната сграда е превърната в театрална завеса, която подканя зрителя да влезе. За името на театъра е използван авторски шрифт, леко издължен и драматичен, на Светлин Балездров.“

Театралният директор Радост Костова разчете новото лого като ново лице, характер, експресия и знак, който чертае пътя в новото време на театъра, влязъл във второто си столетие. Тя изрази благодарност към художника Евгени Вълев, автор на старото лого, което служи вярно на театъра във времето досега. В новото лого е запазен тъмночервеният експресивен цвят, който се счита за цвят на театъра и свързва старото и новото му столетие.

По случай международния ден на театъра 27 март, кметът на Сливен Стефан Радев изпрати поздравителен адрес до колектива на Сливенския Драматичен театър „Стефан Киров“, с пожелание за здраве и вдъхновение в идните творчески дни.

 

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев