ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ "ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ" ГЛАСУВА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ОБЩИНИТЕ ЗА РЕМОНТИ

...
27.03.2019 / 16:43

Заседанието се проведе под председателството на обл.управител Чавдар Божурски.

Областната комисия „Военни паметници“ проведе редовното си заседание на 27 март, под председателството на областния управител Чавдар Божурски. В заседанието участва Кристина Алексова от дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната.

 

Представителите на общините представиха разчет на необходимите им средства, с които да бъдат частично ремонтирани или освежени паметниците на загиналите през Втората световна война. От реставрация се нуждаят паметните плочи в селата Трапоклово, Г.Чочовени, Младово, Г.Александрово, Николаево, Самуилово и Селиминово в община Сливен. Нужните за това средства възлизат на 11 318 лева. От община Нова Загора заявиха необходимост от ремонти за 2 802,33 лева на паметни плочи в селата Коньово, Любенец, Новоселец, Омарчево. Община Твърдица търси финансиране от 54 800 лева, с които да бъде изграден паметник на загиналите във войните. „Такъв паметник никога не е имало. Проучванията през последните години установиха още 20-ина имена на жители на Твърдица и общината, загинали във войните през 20 век, които няма как да бъдат дописани на съществуващите паметни плочи. Хората имат нужда техните родственици, станали герои по фронтовете, да бъдат почетени и уважени“, аргументираха се от общината. Местните администрации кандидатстват за средствата пред Министерството на отбраната във връзка с подготовката на честванията за 75-годишнината от Втората световна война. Членовете на комисията „Военни паметници“ гласуваха предложенията. Предстои те да бъдат разгледани в Министерството на отбраната.

 

Община Сливен запозна комисията с количествено-стойностната сметка в размер на 105 067,50 лева с ДДС за консервация и реставрация на паметника на Шести артилерийски полк, както и за облагородяване на терена. Зам.кметът Пепа Чиликова съобщи, че към момента са осигурени 30 841,45 лева от дарителската кампания, предоставени строителни материали и заделени в бюджета средства. „Подкрепяме желанието на общината да възстанови паметника. За финансиране обаче може да говорим, едва когато бъде осигурен достъп до него“, каза Кристина Алексова от МО и изрази мнение, че съществуващият в момента достъп не е удовлетворителен.

 

В заседанието участваха още зам.областният управител Димитринка Петкова, гл.експерт ОМП в областната администрация Веселин Вълчев, гл.експерт във Военния клуб-Сливен Атанас Чолаков, председателят на ОС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Божидар Бординяшки, представител на военно формирование 22220, директори и преставители на историческите музеи в Сливен, Нова Загора и Котел.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев