КМЕТЪТ НА СЛИВЕН СТЕФАН РАДЕВ ОТКРИ МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ В КАМЕН

...
09.03.2019 / 14:04

Кметът на Община Сливен Стефан Радев откри тазгодишните Маскарадни игри в село Камен. Той пожела на всички участници и гости на събитието здраве и да продължават да пазят традициите.

 

„Щастлив съм, че виждам толкова голямо, шарено и пъстро море от уастници. Много радостно е, че виждам много млади хора. Благодаря на кмета на село Камен Николай Панайотов затова, че пази тази традиция, че организира, заедно с Община Сливен, празник като този. Имаме много красиви, много богати традиции. Тези обичаи са свързани в нашата история като борба със злото, с утвърждаване на доброто, с молитва за плодородие и берекет. Пожелавам ви на всички много успешна и плодородна година. Бъдете живи и здрави и се забавлявайте истински“, заяви Стефан Радев при откриване на събитието.

 

Кметът на село Камен Николай Панайотов, който тази година е домакин на маскарадните игри, благодари на Община Сливен за организацията, както и на всички групи за участето им.

 

„За нас кукерите са част от живота. Благодарим за подготовката ви. Пожелавам успех на всички“, каза Панайотов.

 

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории:

 

- Зимна маскарадна обредност

 

- Пролетна маскарадна обредност

 

- Лятна маскарадна обредност

 

- Семейна маскарадна обредност

 

Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата. Тази година участие взеха 10 състава. Всички те получиха награди в различни категории: за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Сред обичаите, които бяха възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

 

Съставите бяха оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; членове - Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

 

За доброто настроение на гостите тази година допринесе и Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“.

 

Специални гости на събитието бяха народният представител Десислава Танева, заместник-кметът Пепа Чиликова, секретарят на общината Валя Радева, председателят на общинския съвет Димитър Митев, областният управител на Област Сливен Чавдар Божурски и други.

 

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на село Камен и НЧ „Пробуда 1932”.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2021 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев