ОДМВР-СЛИВЕН: НАД 1000 НАРУШЕНИЯ ПО ЗДВП НА ВОДАЧИ И ПЕШЕХОДЦИ СА УСТАНОВЕНИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА

...
12.02.2019 / 14:17

Санкционирани са 122 пешеходци за неправилно пресичане. От 4 до 10 февруари на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от Главна дирекция „Национална полиция”, главния секретар на МВР и директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.

Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2407 моторни превозни средства, и 2488 лица. Констатирани са 1080 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.

 

През седмицата е проведена специализирана операция по намаляване броя на пътните произшествия с пешеходци, поради неправилно пресичане и контрол на водачите за спазване на предимството на пешеходни пътеки.

Общо на територията на ОДМВР-Сливен са санкционирани 122 пешеходци, пресичащи на неопределените за това места. Екипи на „Териториална полиция” и участъците към РУ-Сливен са съставили 75 фиша, в Нова Загора са 19, Твърдица 12, сектор „Пътна полиция” 16. Санкционирани са двама водачи, които въпреки присъствието на полицейския автомобил не са отдали предимство на пешеходна пътека. Операцията е предимно с превантивна и цели да заостри вниманието на водачите в районите на пешеходни пътеки и отговорността на пешеходците да пресичат само на определените за това места.

Анализът за пътния травматизъм с пешеходци за ОДМВР-Сливен отчита 25 пътни произшествия с участието на пешеходци през 2018 година с един убит и 25 ранени, като в едно пътно произшествие има едновременно двама пострадали пешеходци. През месец януари е регистрирано 1 произшествие с 1 пострадал пешеходец. Присъствието на полицейски екип на местата с пешеходни пътеки гарантира спазването на предимство от водачите на автомобили, което не може да се каже за пешеходците. Санкционираните по време на операцията пешеходци са пресичали на опасни места без видимост и дори непосредствено пред служебните автомобили. Болшинството от тях не са съзнавали, че извършват нарушение. На нарушителите са съставени фишове, като глобата е в размер на 20 лева.

Освен за отнемане предимството на пешеходците и пешеходци пресичащи неправилно пътното платно полицейските екпи са извършвали контрол по паркиране и престой в районите на пешеходни пътеки, използването на обезопасителни колани, използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите и контрол по спазване на ЗДвП.

 

За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 251 нарушения на скоростта и 5 автомобила без застраховка Гражданска отговорност. Издадени са 330 електронни фиша за скорост и 5 електронни фиша на собственици на автомобили без застраховка.

В поделенията на пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 87 фиша и са отнети 5 шофьорски книжки за неплатени глоби.

За други нарушения са съставени 830 фиша. Актовете са 91.

Установени са 4 неправоспособни водачи. 4 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като един е с над 1,2 промила. Трима водачи са управлявали след употреба на наркотични вещества.

Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 12.

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 128 фиша за неправилно паркиране.

 

 

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица занимаващи се с разпространение на наркотични вещества.

 

Тази седмица се провеждат специализирани операции по пътна безопасност по установяване на нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм, както и ежедневен контрол на скоростта, употребата на наркотици и алкохол, правоспособност, застраховка Гражданска отговорност, спазване на предимство, сигнализация и маркировка.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев