ГЕОРГИ ТОШЕВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ В СЛИВЕН КНИГАТА СИ „ГОДИНИ ЛЮБОВ. НЕВЕНА КОКАНОВА“

...
08.02.2019 / 20:43

На 11.02.2019г., от 17:00ч., в камерната зала на ДТ ”Стефан Киров” ще бъде представена биографичната книга „Години любов. Невена Коканова.“ и документалния филм „Невена Коканова. Пътуване”, посветени на 80-годишнината от рождението на актрисата. Събитието се организира от РБ ”Сава Доброплодни” в партньорство с ИК ”Книгомания” и ДТ „Стефан Киров” и е част от национално турне. Книгата и филмът ще бъдат представени от техния автор - журналистът Георги Тошев.

На 12 декември 2018г. се навършиха 80 години от рождението на първата дама на българското кино – актрисата Невена Коканова. Биографичната книга „Години любов” е посветена на тази годишнина. Тя е разказ за нейния необикновен живот и вълнуваща кариера. В книгата са включени и над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път.

Заглавието на книгата е неслучайно – кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова „Години за любов”, но и очертава звездния път на актрисата – да бъде обожавана от публиката си завинаги. Макар за Г.Тошев това да е втора книга, която подготвя в почит към голямата звезда на българското кино (първата е от 2009 г., „Невена Коканова. Коя съм...”), за първи път публикува цялото си интервю с нея. То е много лично – като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й. „Години любов” припомня „Лицата на Невена” от дебюта й в „Две победи” (1956), първата голяма роля – на Ема (в „Години за любов”), първата изява на театралната сцена, първата любов, участията в главна роля в „Тютюн”, „Дами канят” – една от най-успешните комедии на българското кино, единствената й изява като режисьор – довършвайки филма на съпруга си Л. Шарланджиев „Трите смъртни гряха” (1980), изборът да напусне или да остане в България и други важни моменти от творческия й път.

В раздела „Огледалата на Невена” са представени истории и емоции, споделени от най-близките хора на актрисата – от дъщеря й Теодора Шарланджиева, от дългогодишния й приятел Павел Павлов, от съпругата на режисьора Въло Радев – Жени Радева, от археолога Дикран Балабанян, неин съсед в любимата й махала Чомаци в Габровския балкан. Нови ракурси към образа добавят актрисата София Кузева и журналистът Кирил Аспарухов.

„Години любов. Невена Коканова.” е поклон пред красотата, таланта и силния дух на актрисата

В края на представянето ще бъде прожектиран и новият документален филм на Георги Тошев „Невена Коканова. Пътуване”.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев