ПРОУЧВАНЕ ОБЕМНА АКТИВНОСТ НА РАДОН В ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И В КМЕТСТВАТА НА ОБЩИНАТА

...
31.01.2019 / 18:56

На специално организираната среща с кметове и кметски наместници на населените места в общината експерти от Регионална здравна инспекция Сливен разясниха подробно целите на стартиралия проект на Министерството на здравеопазването и Национален център по радиобиология и радиационна защита. Мероприятието е за изпълнение на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон.

На кметовете се предоставиха пасивни дългосрочни детектори, които да бъдат поставени в жилищни сгради на доброволци за период от 3 до 6 месеца.

В своето експозе експертите подчертаха, че предоставения за престояване в жилищата детектор е напълно безопасен. Той не излъчва йонизиращо или друг вид лъчение, а измерва част от естествения радиационен фон и не събира никаква друга информация за помещението, в което е поставен. Радонът е естествен радиоактивен газ. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха, и така прониква в жилищата. Радонът е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев