ИНФЕКЦИОНИСТЪТ Д-Р ЧЕНКОВА : УСЛОЖНЕНИЯТА ОТ ГРИП ТАЗИ ГОДИНА СА ТЕЖКИ. ПРИ ПЪРВИТЕ СИМПТОМИ ТЪРСЕТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ!

...
22.01.2019 / 10:29

ИНТЕРВЮ С Д-Р МИЛЕНА ЧЕНКОВА - НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ В МБАЛ „Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ”-СЛИВЕН

- Д-р Ченкова, въпреки, че в Сливен все още не е обявена грипна епидемия, има висока заболеваемост. Лекувате ли пациенти с усложнения след неправилно лечение или непотърсена навреме лекарска помощ?

- Както всяка година, така и през тази се наблюдава повишена заболеваемост от грип през януари. Първите проби на пациенти от Отделението по инфекциозни болести са изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести в София и беше изолиран грипен вирус тип А с двата негови щама – H1N1 и H2N3, които са основните циркулиращи в страната за тази година.

В болницата има повишен брой хоспитализирани пациенти не само при нас, но и в други отделения на болницата – пулмологично и кардиологично, във връзка именно с усложненията, които настъпват вследствие на грипния вирус.

- Какви са най-честите усложнения?

- Тази година наблюдаваме доста и тежки усложнения. Най-често при най-малките деца - кърмачетата, усложнението е бронхиолит. При по-големите деца – бронхопневмония. При възрастите също има бронхопневмонии и то доста тежки, миокардит, енцефалопатии, които налагат болнично лечение.

- Какви са симптомите?

- Те са от типа А и започват внезапно, за разлика от всички други вирусни зимни заболявания. В началото е втрисане, температурата се покачва до 38-39 градуса, получава се изпотяване, световъртеж, главоболие, мускулни болки, най-вече в крайниците. Наблюдава се безапетитие, силна отпадналост, светобоязън. Характерна е болката, която съобщават пациентите при движение на очните ябълки. Лошото е, че състоянието се влошава много бързо. Пациентите стават лениви, апатични. Някои стигат и до замъглено съзнание и бълнуване, което налага и търсенето на спешна медицинска помощ.

- Какво ще посъветвате пациентите?

- Всички колеги препоръчваме при наличие още на първите симптоми всеки пациент да се обърне към своя личен лекар, който да изпише съответния провировирусен препарат. Лечението с този препарат трябва да започне максимално бързо, за да не се стигне до усложнение. В рамките на първите 12 до 24 часа от първите симптоми, с правилния препарат, можем да се каже, че се пресича грипа и не се наблюдават усложнения, каквито има в момента.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев