ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПРЕДЛАГАТ АЛТЕРНАТИВНИ РЕШЕНИЯ ЗА БИВШАТА ТУББОЛНИЦА

...
14.01.2019 / 15:40

„Търсим алтернативни решения за проблемите с бившата белодробна болница в Сливен“, съобщи областният управител Чавдар Божурски. Търговското дружество е обявено в ликвидация през 2010 г. по разпореждане на Министъра на здравеопазването, който е негов принципал. „Но ликвидацията до момента не е приключила. За съжаление, изоставеният сграден фонд – основната болнична сграда-паметник на културата, както и още 20-ина по-малки сгради, се руши. Областният управител е собственик на терена от 28 декара, върху който са имотите. Но не може да се разпорежда с тях, защото те са в капитала на все още съществуващото дружество, тоест имат друг собственик. В същото време съм загрижен, защото тези постройки се използват от бездомни лица, намират се в близост до училище и има риск от строителна или друга авария. Смятам, че при така създадена обстановка, като областен управител и собственик на терена, не мога да допусна компромис със здравето и живота на гражданите. Потърсих съдействие от кмета на общината Стефан Радев и заедно стигнахме до удовлетворителни на този етап решения, за което искам специално да му благодаря“, каза Божурски.

 

В отговор на изпратени от областния управител писма, кметът е дал разрешение за промяна в ПУП на бившата болница. Целта на промяната е основната сграда-паметник на културата да се обособи в самостоятелен имот, който да бъде обезопасен. Другата стъпка, предприета от кмета, бе да назначи комисия. Целта на комисията бе да извърши проверка и да потвърди изнесените от областния управител факти за лошото състояние на помощните сгради. При наличието на опасни за здравето и живота на хората постройки, Законът за устройство на територията дава възможност на кмета да разпореди тяхното събаряне. „Такава комисия направи проверка на 9 януари. В нея участваха общински експерти, служители на областната администрация и ликвидаторът адв.Мариан Момиров. Установено е, че част от помощните сгради са се саморазрушили и физически не съществуват. Очакваме протокола“, уточни Чавдар Божурски.

 

Предложението за обособяването на основната сграда в самостоятелен имот е изпратено до Министерството на културата за становище. След като то бъде получено, становище ще бъде поискано и от Министерството на здравеопазването. „Надяваме се на своевременната им реакция“, каза областният управител. А съдбата на освободения от помощните постройки терен може да бъде решена чрез обществено обсъждане. „До момента няма заявен инвеститорски интерес“, заяви Божурски.

 

Основната сграда на болницата е построена преди 120 години и е паметник на културата. Пристроявана е многократно през следващите десетилетия при условия и норми, несъвместими с настоящите. Застроената й площ възлиза на 1600 кв.метра. По данни от принципала, обявената ликвидация не е приключила до момента заради липсващи документи. Охрана на сградите е била осигурена за известно време по договор с дружество „Общинска охрана и СОТ“-Сливен. Договорът е бил прекратен заради неплащане. „Общинска охрана и СОТ“ е кредитор на болницата в ликвидация.

 

14 януари 2019 г.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев