В ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ БЕ ПОСТАВЕН ПЪРВИЯТ АПОСТИЛ ВЪРХУ ДОКУМЕНТ

...
03.01.2019 / 09:06

В областната администрация в Сливен вече бе поставен първият апостил върху документ, който ще послужи пред органите на властта в чужбина. Легализираният документ е удостоверение за семейното положение на гражданка, съобщиха от областната администрация.

 

Новата услуга е въведена от 1 януари 2019 година. Тя се предоставя само за документи по гражданско състояние, издадени от кметовете и общините: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др. За услугата се заплаща такса, определена в чл.8 от Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи и Закона за държавните такси. Досега апостилите се поставяха в МВнР. Възможността това да става в областните администрации спестява на гражданите време, разходи и намалява тежестта на обслужването.

 

Документите, които притежават апостил, се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година. Важно е гражданите да знаят, че издаваните от общините документи трябва да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел те трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.

 

Областната администрация в Сливен, както и останалите, може да извършва легализация на документи, издадени от кметовете и общините в цялата страна, а не само от тези, които се намират на нейна територия.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев