НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАЗИЯ „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ“ В СЛИВЕН ЧЕСТВА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ДИМИТРОВДЕН

...
26.10.2018 / 15:07

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен на Димитровден чества своя патронен празник. С избора на деня за ежегодното му отбелязване се отдава почит към патрона на училището - Димитър Добрович - първия светски художник в България, роден в Сливен през 1816 година.

В откритата наскоро училищна галерия „НОВА“ беше прожектиран документалният филм „Паметникът“, в присъствието на неговите създатели.

Преди това на тържество пред галерията, в двора на училището, с вълнение беше изслушан химнът на гимназията. Първия куплет написа Елена Терзиева, музиката сътвори Ташко Попов, а пълния текст на химна е колективно творчество на преподавателите в НХГ в Сливен. Химнът на Гимназията може да сe види в мрежата https://www.youtube.com/c/nhgddSlivenNet.

В галерията, сред подредената изложба на картини и произведения на учениците от трите специалности в училището –иконопис, рекламна графика и художествен текстил, от името на екипа Петър Сяров представи накратко идеята за неговото създаване. Документалният филм е посветен на безспорния символ на града - паметника на Хаджи Димитър и Сливенските възрожденци. В него е показана историята на изграждането и опазването му в контекста на случващото се по това време в страната в продължение на повече от век.

Филмът е реализиран от журналистите Петър Сяров, Костас Анастасиу, Славея Петрова и музикантката Анастасия Топалова. Идеята, сценарият и режисурата са на Петър Сяров. Заснемането, монтажът и озвучаване са дело на Костас Анастасиу, диктор - Славея Петрова, изпълнение на флейта – Анастасия Топалова. Консултант е скулпторът и дългогодишен директор на Градската художествена галерия Светослав Милев.

Във филма са използвани и кадри от личния архив на дългогодишния директор на гимназията Тодор Терзиев, предоставени от неговата съпруга Елена Терзиева, както и снимки, документи и филмови материали от ДА „Архиви“, Регионалния исторически музей в Сливен, Художествената галерия „Димитър Добрович“ , Библиотека „Зора” и други. Филмът „Паметникът” е финансиран от Общинския фонд „Култура“. Прожекцията му в програмата на празника кореспондира с основната цел на училището за създаване на среда, която формира личности и творци с богата обща култура и професионални умения.

Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” – Сливен e единствена по рода си в Източна България. Създадена е през 1981 година и е пряко подчинена на Министерство то на културата. В нея е формирано ядро от творци, утвърдени и като висококвалифицирани преподаватели по специалните предмети, както и учители по общообразователните дисциплини, които съвместно успешно подготвят младите таланти за бъдещата им реализация.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев