ГЕОРГИ ПАРУШЕВ - КОНЧИНА

Георги Парушев
07.08.2018 / 14:59

В родния му град Сливен днес приятели и близки се простиха с Георги Парушев /1950 – 2018/ в ритуалната зала на централните гробища.

 

През последните няколко десетилетия Георги Парушев живееше със съпругата си Антоанета и дъщеря си Поли предимно в София, но поддържаше връзка и носеше в себе си духа на Сливен и родовата среда, в която е израснал. От талантливото му перо на поет и белетрист те намериха израз в двете му стихосбирки „Ще дойде песен“ и „Лудница за стихове“ и прозаичните му книги „Хамали на илюзии“ и „Книга на живота“. Парушев носеше емоционалността на своя ромски етнос, експресивния език и неподправените наблюдения за живота на ромите и българите.Този негов заряд понякога не беше чужд на радикализма. Но непримиримостта му на правозащитник, вроденото му чувство за мярка и справедливост го предпазиха от нагазването в политическия и етническия антагонизъм и негативизъм.

Познат на съгражданите си от младежките си години като фотограф, Георги Парушев разви несъмненото си дарование като писател, телевизионен продуцент, съставител на антология на ромската поезия. Негови произведения са превеждани на чужди езици.

 

Поклон пред паметта му.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев