ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА XV- Я МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ПРАВОСЛАВНА МУЗИКА "ДОСТОЙНО ЕСТЬ", ПОМОРИЕ

...
14.06.2018 / 09:09

XV-я Международен фестивал в Поморие завърши със заключителен концерт на участниците и с връчване на отличия на хоровете и диригентите, съобщиха от Сливенската митрополия. Всички те бяха индивидуално оценени и удостоени с грамоти за прецизно музициране, ансамблова звучност, вглъбена интерпретация или успешен дебют. Кметът на община Поморие Иван Алексиев лично връчи на кмета на руския град Троицк Владимир Дудочкин и един по-специален диплом за дългогодишна подкрепа и принос в развитието на фестивала и специален диплом на диригента на Старозагорската опера маестро Младен Станев, чиито хористи за първи път, изключително впечатляващо се представиха във фестивалната програма.

От архиерейския престол Високопреосвещеният митрополит с внимание проследяваше изпълненията, а диригентите лично се благославяха от него. В края той изрази радостта си от успеха на XV МФПМ „Света Богородица – Достойно естъ” и даде благословията си за следващото издание.

„Този фестивал ми доставя особено голяма радост- каза в своето заключително слово Сливенският митрополит Иоаникий, който през всички фестивални дни неизменно пребиваваше в храма и с внимание слушаше концертните изпълнения....Св. ап. Павел казва, че една е светлината на слънцето, друга е светлината на месечината, трета е светлината на звездите, а и звезда от звезда се различава. Много се потрудихте, но и голяма награда получихте, защото музиката достига най- дълбоко до човешкото сърце... Ценим поезията, ценим литеретурата, но музиката стига до най- тънките струни на нашата душа. Тя остава да звучи у нас, в нашите уши и сърца и след вашето заминаване от Поморие ... Затова ние ви благодарим и молим Бога да ви укрепява щото ни помогнахте да забравим макар и за малко нашите житейски грижи, проблеми и изпитания. Вашето пение не е само музика, но и молитва, която прослава Бога и възпява най- чистата , най- святата, най- великата -Пресвета Богородица!“- каза развълнувано Сливенският кириарх и пожела:

„Бъдете живи и здрави! Бог да ви укрепява! И отново дойдете догодина в нашия град Поморие, който се прослави с този фестивал на православната музика„ Достойно есть“!

 

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев