ВЗЕТИ СА ВСИЧКИ МЕРКИ ЗА ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА ОГНИЩЕТО НА ИНФЛУЕНЦА

04.11.2017 / 13:18

Взети са всички необходими мерки за обезвреждане на огнището на инфлуенца в сливенското с.Глушник, както и за информиране на населението, включително и на околните населени места, за острозаразното заболяване – съобщи областният управител Чавдар Божурски.

 

Със заповед на д-р Дамян Илиев, изп.директор на Българската агенция по безопасност на храните, на 2 ноември бе обявено първично огнище на инфлуенца или грип по птиците в дворното стопанство на частен имот в с.Глушник. Съгласно тази заповед бе създадена организация за принудителното обезвреждане по хуманен начин на всички птици в селото. На място бяха изпратени четири екипа на Областната дирекция по безопасност на храните, служители на ОД на МВР в Сливен и сътрудници, осигурени със съдействието на кмета на Сливен Стефан Радев. „Екипите работиха до късно вечерта на 3 ноември. Обезвредени бяха 380 птици. По предварителна информация, това са птиците в половината домове в Глушник”, съобщи Божурски. В нощта срещу 4 ноември е осигурена засилена охрана на района, за да не се допуска изнасяне на птици извън селото. Екипите продължават своята работа.

 

Проведена бе среща с кметовете на Глушник и Калояново, които се намират в предпазната зона от 3 км около животновъдния обект, както и с кметовете на селата в наблюдаваната зона – Трапоклово, Драгоданово, Блатец, Жельо войвода, Камен, Тополчане, Сотиря, Горно Александрово и Седларево. С тяхно съдействие ще бъде установен броят на птиците във всяко едно населено място, указано е при най-малко съмнение за заболяване, да бъдат уведомени ветеринарния лекар и Областната дирекция по безопасност на храните. „В тези населени места се раздават брошури и листовки, които указват на хората как се процедира при случаи на инфлуенца и какво представлява болестта. Единственият начин за ликвидиране на огнището и за ограничаване на заразата е болните птици да бъдат унищожени. Нормално е сред стопаните да има известно недоволство. Но след като им бе обяснено за какво става дума, напрежение вече няма, екипите си вършат нормално работата”, допълни Чавдар Божурски. Собствениците на унищожените птици ще бъдат компенсирани от държавата.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев