ПРИЕТ Е ДОКЛАД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МЕРКИТЕ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС

....
12.04.2017 / 15:26

Министерският съвет прие доклад за изпълнението към 31 март на Плана за действие за 2017 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, съобщи пресслужбата на кабинета.

 

Общо 95 мерки са със срок на изпълнение до края на месец март, като от тях са изпълнени 53. Неизпълнението представлява 44,2 процента при 56,5% в края на февруари. Налице е намаление от около 12%, което се дължи на приетите от правителството мерки с подзаконов нормативен характер.

 

По-високият процент неизпълнение обаче ще бъде запазен в следващите месеци предвид обстоятелството, че 44-ото Народно събрание не е започнало своята дейност. От неизпълнените мерки 23 са законопроекти. От тях девет са внесени в 43-ото Народно събрание, но не са приети до неговото разпускане, което ще доведе до значителни закъснения в изпълнението на тези мерки. По отношение на останалите 14 законопроекта отговорните ведомства следва да положат допълнителни усилия за ускоряване процеса по тяхното разработване.

От неизпълнените мерки 20 са свързани със стартирали процедури за нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Към доклада са приложени директивите на ЕС в областта на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard), с изтекъл срок за транспониране до 30 ноември 2016 г. – седем директиви, които ще бъдат част от дефицита на България при въвеждането на директивите в рамките на изданието на таблото през месец май 2017 г., както и такива, чиито срок е до края на месец май 2017 г. – 10 директиви, (за България резултатът ще бъде 17 неизпълнени директиви от общо 1019 или 1,7% дефицит). През отчетния период са транспонирани четири директиви в областта на Вътрешния пазар. Положително е пълното въвеждане на три директиви, по които бяха стартирали процедури за нарушения.

 

По отношение на подзаконовите нормативни актове, свързани със стартирали процедури за нарушения срещу България, за времето от встъпването в длъжност на служебното правителство до сега, от общо 11 подзаконови нормативни акта все още неприети са само два.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев