В ЖЕНСКИЯ ЗАТВОР В СЛИВЕН Е НАПРАВЕН РЕМОНТ ЗА НАД 1 МИЛИОН ЛЕВА

...
28.02.2017 / 15:20

С церемония беше открит обновения корпус на женския затвор в Сливен, съобщиха от областната администрация. Ремонтирани и обновени са 6 отделения в основния корпус, като целта е привеждане на условията в затвора съгласно европейските изисквания. През юли 2016 г. е сключен договор за ремонтните дейности със сливенска строителна фирма. Ремонтирани са 76 жилищни помещения с обособени санитарни възли, 6 коридора, 6 умивални, кабинети по интереси, както и е монтирана соларна система за топла вода. Ремонтът е финансиран с бюджетни средства и е на стойност 1 093 682 лева.

Официални гости са били служебният министър на правосъдието Мария Павлова, директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Гергана Георгиева, областният управител на Сливен Татяна Петкова, представители на местната изпълнителна власт, магистрати и други.

Женският затвор е единствения в страната за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода” и мярката за неотклонение „задържане под стража”, наложени на жени, а в поправителния дом - на непълнолетни девойки.

Мерките за подобряване на условията в затворите са част от програмата на българското правителство за изпълнение на пилотното решение на Европейският съд по правата на човека от 2015 г. и нееднократните мониторингови препоръки на национални и международни организации за привеждане на условията в затворите в съответствие с европейските стандарти.

„Отговаряме частично на многобройните критики към лошите условия в местата за лишаване от свобода, като чрез този ремонт се осигуряват санитарни възли в помещенията и 4 кв. м. жилищна площ на лице, както и повече време за използване на топла вода чрез монтираната соларната система“, каза министър Павлова.

Служебното правителство продължава ангажиментите за подобряване условията в затворите като до дни ще бъде открито чисто ново затворническо общежитие от закрит тип в гр. Дебелт.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев