РЕГИОНАЛНИЯТ СЪБОР „МАСКАРАДНИ ИГРИ-2017 Г.” СЕ СЪСТОЯ В ТРАПОКЛОВО

...
26.02.2017 / 09:02

Регионалният събор "Маскарадни игри-2017 г.” започна със запалване на ритуален огън в центъра на сливенското село Трапоклово. В проявата участват 11 кукерски групи от читалищата в селата Тополчане, Камен, Калояново, Сотиря, Гергевец, Николаево, Драгоданово, Младово, Зимница, Глушник и Трапоклово. Те представят обичаите „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

 

Съборът се организира от община Сливен и се провежда ежегодно в навечерието на Сирни заговезни. Домакини са кметствата и читалищата в селата с традиция в кукерските шествия и игри. За първи път маскарадни игри са проведени през 1999 година в село Камен. Тази година домакин е Трапоклово.

Съборът има състезателен характер. Съставите се оценяват от жури с председател доц. д-р Владимир Демирев- етнолог от Регионалния исторически музей и членове - Иван Стоянов-ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен и хореографът Станка Иванова.

Гости на събора бяха още зам.-председателят на Общинския съвет Деян Дечев, общински съветници, кметове на населени места.

Всички групи ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди.

Регионалният празник "Маскарадни игри-2017" се организира от Община Сливен, кметството на с. Трапоклово и НЧ „Отец Паисий 1928”.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев