ТРАПОКЛОВО Е ДОМАКИН НА "МАСКАРАДНИ ИГРИ-2017"

...
21.02.2017 / 16:52

Село Трапоклово ще бъде домакин на традиционния регионален празник "Маскарадни игри” на 25 февруари. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът Пепа Чиликова.

Регионалният празник на маскарадните игри има състезателен характер и се провежда всяка година около Сирни заговезни със смяна на домакинството на населени места от община Сливен. Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на нейното съхраняване и популяризиране.

Към момента заявки за участие са подали 12 състава от региона и страната. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

 

По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред и за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

 

Всички състави ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, етнолог музея в Сливен и членове - Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на Ансамбъл за народни песни и танци Сливен и Станка Иванова, хореограф.

 

Групите ще получат сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място ще има парични награди.

 

Регионалният празник "Маскарадни игри-2017" се организира от Община Сливен, кметството и читалището в с. Трапоклово.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев