НА 19 ФЕВРУАРИ УЧЕНИЦИ ОТ СЛИВЕН ЩЕ ЗАСТАНАТ НА ПОЧЕТЕН КАРАУЛ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

...
17.02.2017 / 08:19

На 19 февруари ученици от Сливен ще застанат на почетен караул пред паметника на Васил Левски на площад „Васил Левски“ в Сливен от 9 до 17 часа, съобщиха от общинската пресслужба.

На тази дата се навършват 144 години от гибелта на Апостола на свободата. Инициативата е на Община Сливен, с подкрепата на Регионално управление на образованието и Общински комитет „Васил Левски“.

 

Ще участват клубовете „Млади възрожденци“ при Професионалната гимназия по механотехника, Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“, Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри“ и Средното училище „Пейо Яворов“.

Днес от 10 часа, в зала „Май” започва кръгла маса на тема: „Левски – познат и непознат”.

На 19 февруари от 10 часа, пред ПМГ "Добри Чинтулов", ще се състои "Урок по родолюбие" - спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски - учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски.

От 10.30 часа, в квартал "Клуцохор", ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски - Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов-Брадата и паметника на Таньо войвода, както и пред релефа на Васил Левски в двора на храм "Св. Цар Борис Първи Покръстител".

Този ден признателните сливенци ще поднесат цветя на паметника на Панайот Хитов в кв. "Ново село".

В 11.30 часа, в катедрален храм "Св. Димитър", ще се състои панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски.

В 12.30 часа, пред паметника на Апостола на пл. "Васил Левски", ще се проведе общоградска възпоменателна церемония.

Организатори на честването са община Сливен, Сливенската митрополия, Регионалното управление на образованието, Общинският комитет "Васил Левски", Сдружение "Мати Болгария", Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов", Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов", Професионалната гимназия по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков".

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев