В СЛИВЕН СЕ СЪСТОЯ СРЕЩА НА 21 ВОДНИ ОПЕРАТОРИ

...
10.02.2017 / 17:33

ЩЕ БЪДАТ ЛИ ОТ ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОДНИ ДРУЖЕСТВА И ПОТРЕБИТЕЛИ НОВИТЕ IT РЕШЕНИЯ?

Резултати от сравнителния анализ на данните на 21 водни оператори у нас от 2015 година бяха представени на двудневната среща в Сливен по проекта „Процесен бенчмаркинг на В и К дружествата в България“. На конференцията, организирана от Българската асоциация по водите в хотелския комплекс „Спорт палас“, беше представен опитът на водните дружества в Западна Европа, бенчмаркингът в Дунавския регион и някои добри практики в България. Направени бяха специализирани презентации на IT решения за събиране и обработване на данни, с оглед на предстоящото въвеждане на новите регулаторни изисквания.

С подкрепата на IAWD и Световната банка проектът се реализира за трета година в България. Според старши експерта на Световната банка Ивайло Колев бенчмаркингът е отдавна прилаган в Европа и може да бъде от полза както за водните дружества у нас, така и за потребителите на В и К услуги.

Акцентите в дискусията по сравнителния анализ на показатели на водните дружества в България бяха свързани с качеството на услугата за потребителите, снижаването на високите загуби на вода в България и възможността нови IT технологии да бъдат внедрени във В и К отрасъла, за подобряване и улесняване на работата на водните оператори. Една от любопитните презентации беше за съвременните спътникови технологии за подпомагане откриването на течове във водопроводната мрежа. Тя не се прилага в България, която все още използва традиционни начини за откриване на течове, но могат да се анализират възможностите за реализация и инвестиции за въвеждането им, смятат експертите. Сериозният дебат между водните оператори у нас в момента е дали са оправдани такива инвестиции.

МРРБ и Световната банка ще подпомогнат определени процеси в няколко В и К дружества у нас. През юни т.г. Българската асоциация по водите започва събирането на данни за 2016 година от В и К дружествата, за поредния сравнителен анализ.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев